Масово се раждат недоносени бебета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:49 / 17.07.2009Коментари ()4536
© Plovdiv24.bg
Сериозно се повишава броят на българчетата, които се раждат с ниско и екстремно ниско тегло, съобщиха вчера от Българската асоциация по неонатология. Делът на новородените под 1500 грама в най-голямата ни Клиника по неонатология в Университетската детска болница през 1992 г. е бил 16,3%. През 2000 г. той скача на 29,6%, а през 2006-а се поставя рекорд с 38,4 на сто. През 2008 г. миниатюрните бебета са били 24,8 на сто.

Причините за тревожната статистика са комплексни, но водещата са инфекции през бременността (лекарите ги наричат майчино-фетални инфекции). Не на последно място опасно е нерационалното хранене без нужните витамини и полезни вещества, стресовите ситуации, отравяния и многоплодната бременност.

Общият дял на недоносените у нас е 10,3% (през м. г.), но в някои градове като Бургас, Добрич, Враца, Монтана, Стара Загора, Сливен и Ямбол достига 13 на всеки сто. Основният проблем на преждевременно родените са нарушена дихателна и сърдечна дейност. Настъпващите при някои деца по-късно белодробни усложнения стават причина за 35 % от смъртните случаи, казаха още от асоциацията.

За да се предотврати появата на тежките последици, много важно е мъничетата стриктно да бъдат наблюдавани от неонатолог. Поради спецификата дневните медицински грижи за такива деца струват над 1000 евро.

“Разходите са много големи, затова всеки хуманитарен жест от страна на различни организации, е повече от добре дошъл”, каза доц. Емилия Христова, началник на Клиниката по неонатология в Университетската детска болница в София.

Източник: в. "Труд"


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Masovo-se-razhdat-nedonoseni-bebeta-100729
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.