Няколко страхотни рецепти за празничната трапеза днес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 06.12.2020Коментари ()4063
© iStock
Както всички знаем - на Никулден се ядат рибни ястия.  В навечерието на празника ето няколко предложения за традиционни рецепти с шаран, както и няколко за други риби като скумрия, сьомга, риба тон и т.н., пише "Една.бг".

Почерпете вдъхновение и изберете нова рецепта за празника:

1.  Пикантен шаран с бира

Продукти:

125 гр меко масло

1 яйце

1/2 чаена лъжичка сол

розмарин, салвия, мащерка

250 гр брашно

1/2 чаена лъжичка бакпулвер

1 консерва риба тон (филе в собствен сос)

1 стрък пресен лук

1 стрък пресен чесън

сол, черен пипер и лимонов сок на вкус

1 супена лъжица майонеза

1 супена лъжица галета

Приготвяне:

Разбийте маслото на пяна и прибавете яйцето. Накълцайте подправките на ситно, ако са пресни и ги смесете с брашното, предварително пресято с бакпулвера и солта. Омесете бързо меко тесто и го оставете на студено, докато приготвите крема от рибата. Ако яйцето е по-голямо, може да се наложи да добавите още малко брашно.

После сложете в дълбок съд предварително отцедената риба, лука и чесъна. С пасатор направете гладка смес заедно с майонезата и галетата. Разбъркайте и овкусете с подправките.

От алуминиево фолио направете фунийки. Разточете тестото и го нарежете на тънки ленти, широки 1 см и дълги 15 см. Увийте ги спираловидно върху фунийките и изпечете до порозовяване в предварително загрята на 170 градуса фурна. Разбира се, много по-лесно е, ако разполагате с метални фунийки, но и така нещата се получават.

2. Никулденски рибник

Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие за Никулден.

Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

Необходими продукти за 6 порции:

1  голям шаран

1 ч. ч. орехи

4 с. л. зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

1 връзка магданоз

2 кисели краставички, нарязани на ситно

1 ч. л. доматено пюре

сол и пипер на вкус

За кората:

500 г брашно

1 ч. л. сол

250 мл вода

100 г топено масло или мас

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

1.Рибата се почиства добре от люспите и от вътрешностите, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника.

2.Кората се приготвя, като се омесва средно меко тесто от брашното, солта и вода. Оставя се да почине 20 мин.

3.През това време в загретия зехтин се запържва лукът, прибавят се орехите, киселите краставички и доматеното пюре. Сместа се подправя със сол и пипер на вкус. Прибавя се магданозът.

4.С приготвената плънка се пълни шаранът и се зашива с бял памучен конец. Рибата се подсушава добре.

5.Тестото се разделя на 6 топки. Едната топка се оставя за украса, а останалите се разточват на питки с диаметър 30 см и се намазват с масло. Питките се слагат една върху друга и се разточват на кора с дебелина половин сантиметър.

6.Шаранът се подсушава добре и се увива в кората, отделно тестото се разточва и се изрязват люспи, уста и очи. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с масло тавичка на 180° С - 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.

3. Рибен кебап в гювечета

Необходими продукти за 4 порции:

500 г рибено филе

3 червени чушки или камби от туршия

2 стръка праз

2 стръка целина

1 в. ч. бяло вино

200 г стерилизирани домати

4 с. л. олио

2–3 стръка копър

2–3 стръка магданоз

масло за намасляване

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Празът се нарязва на едри парчета по диагонал и се запържва за 2–3 минути в олиото. Прибавят се чушките, нарязани на квадратчета, и ситно нарязаната целина. След 2–3 минути се налива бялото вино. Оставя се да кипне и се изчаква виното да

се изпари.

2. Към омекналите зеленчуци се добавят пасираните или нарязани наситно стерилизирани домати. Кипва се и се посолява.

3. Рибеното филе се нарязва на едри парчета и се поставя на дъното на намаслено гювече. Върху него се изсипват готовите зеленчуци и се поръсват със ситно нарязаните копър и магданоз.

4. Гювечето се пече около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

4. Шаран с подлучен гъбен сос

Необходими продукти за 4 порции:

1,5 кг шаран

1 ч. ч. кисело мляко

4–5 стръка магданоз

зехтин за намазняване

сол на вкус

За соса:

400 г домати

200 г печурки

4 с. л. бяло вино

2 с. л. зехтин

2–3 стръка пресен чесън

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Шаранът се филетира, кожата се маха и филетата се нарязват на порции. Млякото се разбива с малко вода, филетата се заливат и се оставят да престоят така няколко часа. След това се изплакват, подсушават се и се поръсват със сол. Намазват се със зехтин и се пържат на грил тиган 5–8 минути от всяка страна.

2. Нарязаните на филийки печурки за соса се запържват на силен огън в предварително загретия зехтин. Щом се зачервят, се налива виното и когато се изпари, се добавят обелените и нарязани надребно домати. Посолява се и се оставя да къкри 3–4 минути. Добавя се наситненият чесън и ври още 2–3 минути.

3. Филетата риба се сервират полети със соса и поръсени с наситнения магданоз.

5. Една различна рецепта за скумрия

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг скумрия

1 глава лук

2 моркова

1/2 връзка магданоз

500 г прясно мляко

4 с. л. олио

1 дафинов лист

4 с. л. заквасена сметана за гарниране

сол и черен пипер на вкус

листа магданоз за гарниране

За гарнитурата:

4–5 картофа

2 с. л. заквасена сметана

1 ч. л. хрян

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Рибата се филетира и дребните костици се отстраняват с пинсета.

2. Лукът се нарязва на кръгчета, морковът се настъргва, а магданозът се наситнява. Зеленчуците и рибата се подреждат на пластове в дълбок намазнен тиган.

3. Всеки пласт се поръсва с олио, овкусява се със сол и черен пипер и се залива с горещото мляко. Слага се дафиновият лист и се оставя да се вари на слаб огън около 30 минути.

4. Картофите се сваряват и се нарязват на малки кубчета. Овкусяват се със сметаната, хряна и сол. Рибата се поднася с гарнитурата, заквасената сметана и лист магданоз.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Nyakolko-strahotni-recepti-za-praznichnata-trapeza-dnes-1028370
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.