Днес е Денят на Германия в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:20 / 03.10.2005Коментари ()1218
Днес е Денят на Германия в Пловдив. 3-ти октомври е националният празник на Федерална република Германия. На този ден германците, а и всички европейци отбелязват обединението на Германия като символ на разпадането на комунистическата система и като повратна точка в историята и демократичното развитие на посткомунистическите държави от Източна и Югоизточна Европа.
Германия следи и подпомага процеса на реформи в България и останалите Балкански страни. В рамките на икономическото сътрудничество между България и Германия Занаятчийска камара Кобленц, една от най-активните камари в Германия, повече от 10 години се ангажира с изграждането и укрепването на занаятчийското средно съсловие в България. Резултат от това партньорство е и Данчовата къща в Стария Пловдив, реставрирана по автентични технологии от немски и български специалисти и оборудвана като Център за квалификация и консултации в сферата на реставрацията и дизайна.
Може би тъкмо неповторимата атмосфера на архитектурата от епохата на Възраждането, както и фактът, че Данчовата къща е плод на един успешен проект, осъществен в рамките на сътрудничеството между Германия и България, са подтикнали посланика на Федерална република Германия в София Н. Пр. д-р Харалд Киндерман тази година да отбележи националния празник на Германия и в Пловдив, с прием в Данчовата къща. Приемът се организира по покана на Н.П. д-р Харалд Киндерман и на почетния консул на Република България в Провинция Райнланд-Пфалц и главен изпълнителен директор на Занаятчийска камара Кобленц д-р хонорис кауза Карл-Юрген Вилберт.
3 октомври ще се превърне в ден на Германия в Пловдив.

Един друг проект на Занаятчийска камара Кобленц, Бюрото за подпомагане на средното съсловие на Балканите, обединява занаятчийски и средносъсловни организации от Балканските страни и подпомага регионалното сътрудничество. Акцентите в дейността и стратегиите на Бюрото се определят от Консултативен съвет, в който партньорските организации са представени чрез своите председатели. Съветът ще проведе годишното си заседание от 2 до 4 октомври също в Данчовата къща.
Изграждането на модерна система на професионална квалификация, отговаряща на съвременните изисквания и близка до практиката, е основен акцент в проектите на Занаятчийска камара Кобленц. Със средства на Федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие бяха оборудвани 7 учебни работилници към Междуучилищния център за трудово-политехническо обучение (МУЦТПО) Пловдив. На 3 октомври от 13.30 часа директорът на МУЦТПО Пловдив Георги Кендов ще представи постиженията на своите ученици в професиите дърводелец, фризьор, хлебар, сладкар и ювелир. Предвидено е и посещение на работилниците.
От 15.00 ч. ще се проведе ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ с участието и на членове на Консултативния съвет на Балканското бюро.
Д-р Карл-Юрген Вилберт е познато име в България. Като български почетен консул в провинция Райнланд-Пфалц, той се е посветил, както на въпросите на икономиката, така и на академичния и научен обмен. По негова идея стартира сътрудничеството между Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Университета в Кобленц. Академичният съвет на Пловдивския университет взе решение да удостои д-р Карл-Юрген Вилберт с титлата доктор хонорис кауза. Официалната церемония ще се състои на 3. октомври от 11.30 часа в аулата на университета.
Всички събития на 3 октомври следват една линия. Те показват множеството аспекти на немско-българското сътрудничество. Те представят хората, които осъществяват съвместната работа, и успехите на едно дългогодишно ползотворно партньорство.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dnes-e-Denyat-na-Germaniya-v-Plovdiv-10912
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.