Агроиновации: Сензорен контрол на амоняк в животновъдни стопанства | ||||||
| ||||||
Агроиновации: Цифровизация на логистиката на храни и фуражи Проектът се изпълнява в Белгия от Регионалния клъстер „Северозападна Европа“. Това е темата на брой 157 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации. Основната цел на този експеримент е да разработи техника за мониторинг на емисиите на амоняк за естествени и механично вентилирани животновъдни стопанства. Целта е да се оптимизира контролът на климата в помещенията и евентуалното намаляване на емисиите. Теоретични, технологични и неизползвани досега знания ще бъдат комбинирани за разработване на продукт, който да отговаря на нуждите както на животните, така и на фермерите. В този смисъл този експеримент разчита на научна обосновка за повишаване на пазарната стойност на продуктите, като взема предвид настоящото и бъдещото законодателство за околната среда и хуманното отношение към животните.
Измерването на емисиите се фокусира основно върху амоняка с възможно разширение до парникови газове. А мониторингът на климата разглежда по-широк спектър от параметри, като нива на въглерод, температура и относителна влажност. |