Взимаме мерки срещу птичия грип от Румъния
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 10.10.2005Коментари ()2006
©
Румънските власти съобщиха за множество нови случаи на птичи грип и започнаха да убиват стотици домашни птици, за да се попречи на разпространението на болестта.

Някои села по делтата на река Дунав, където са регистрирани първите случаи на птичи грип, бяха поставени под карантина.

Унгария забрани вноса на живи птици, пилешко месо и птичи продукти от Румъния. Това решение беше взето след като Австрия и Полша взеха подобни мерки, отбелязва Ройтерс.

У нас днес се очаква да бъдат съобщени резултатите за наличието на птичи грип в пробите на умрелите птици в Румъния.
Резултатите ще бъдат оповестени от Международното бюро по епизоотомиите в Париж и Европейската ветеринарна комисия.
При положителен резултат за грипа в страната ни ще бъде забранен вносът на птиче месо от Румъния и Турция, където също бе установено наличие на заразата.

Ветеринарно-медицинските служби на България са на крак, а в делтата на Дунав се правят непрекъснати проверки за умрели птици след появата на първия случай на птичи грип в съседна Румъния.
Във Варна ще пристигнат експерти от Националната ветеринарно-медицинска служба, за да уточнят с местната структура необходимите мерки във връзка с евентуалното разпространение на птичи грип.
Основният мониторинг се извършва в Добрич, но Варна също е на пътя на прелетните птици и това налага и там да се уточни програма за действие. Информацията е на БНР.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Vzimame-merki-sreshtu-ptichiya-grip-ot-Rumuniya-11095
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.