РИОКОЗ Пазарджик проверява за остеопороза на работното място
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 20.10.2005Коментари ()1120
Днес е Световният ден за борба с остеопорозата. Според Световната здравна организация тази болест е вторият по значимост след сърдечносъдовите заболявания глобален проблем на здравеопазването.

Остеопорозата е заболяване, при което се намалява плътността и качеството на костта и се увеличава рискът от фрактури, особено в областта на гръбнака, китката и бедрото.

Под мотото “Живот без остеопороза” РИОКОЗ Пазарджик извърши 180 профилактични прегледа на работното място. Остеодензитометричните изследвания бяха направени на работници и служители от 3 производствени фирми в Панагюрище и Пазарджик и в МБАЛ – Панагюрище. Новооткрити бяха 15 случаи на засегнати от остеопороза, които се нуждаят от незабавно лечение. Болните бяха насочени към семейните лекари за направление и консултация със специалисти /ендокринолог, гинеколог или ортопед/.

273-ма души попълниха Едноминутния тест за оценка на личния риск от остеопороза.

В България най-засегнати са хората на възраст 65-70 г. – 34,4%, следвани от 60-64- годишните – 23,1%. Придържането към здравословен начин на живот гарантира добра защита от остеопороза.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/RIOKOZ-Pazardzhik-proveryava-za-osteoporoza-na-rabotnoto-myasto-11415
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.