МБАЛ "Свети Георги" с милиони дългове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 04.11.2005Коментари ()1233
©
Бордовете на деветте болници с най-големи задължения ще бъдат сменени, а от изпълнителните им директори ще се търси отговорност за неправомерно изразходваните средства.

Това съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски по време на специална пресконференция, посветена на резултатите от завършилите проверки на болници.

191 милиона лева са дълговете на болниците в страната, като от тях 109 милиона са задълженията на девет от тях.

С най-високи разходи е Университетската болница “Света Екатерина”, която има 22 милиона лева дългове.

На второ място е “Пирогов” със 17 милиона, следвана от болница “Свети Георги” в Пловдив, Националната кардиологична болница, която освен задължения има и най-много ревизионни актове за финансови нарушения.
7 милиона лева са задълженията на Александровска болница, стана ясно на пресконференцията, информира БНР.

Деветте болници имат общи приходи 196 милиона лева, като 158 млн. от тях са от НЗОК и Министерството на здравеопазването, а разходите им са 241 милиона лева.

Министърът на здравеопазването ще предложи на Министерски съвет да бъдат отпуснати допълнително 145 милиона лева за погасяване на дълговете на здравните заведения.

Освен това ще бъдат направени промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, като най-вероятно болниците няма вече да са търговски дружества.

Анализът на извършената проверка показва, че през последните 3 години в болниците със 100% държавно участие се наблюдава изразена тенденция от завишаване на разходите, неотговарящо на обема преминали болни, извършените медицински дейности и приходите, свързани с тях.

Подчертава се, че целевите субсидии от Министерството на здравеопазването са изразходвани нецелесъобразно, в отделни болници - с нарушение на Закона за обществените поръчки.

Това е създало възможност на ръководствата на болниците да правят разходите непрозрачно и като резултат са нанесли финансови щети на държавните дружества - болници.

От здравното министрество съобщават също така, че въпросните болнични заведения са университетски болници, в които за периода януари септември 2005 г. са преминали 180 116 пациенти, което представлява около 17.2% от всички лекувани в болниците в България.

В същото време общият дълг на тези болници за деветмесечието на 2005 г. е 110 млн. лв., което представлява 68% от дълговете на всички университетски болници и национални центрове и 67% от дълга на всички държавни болници.

Особено обезпокояващ е размерът на финансовите задължения с настъпил вече падеж на най-големите в страната университетски болници, констатира проверката.
В някои от тези болници размерът на просрочените дългове е рисково висок – превишава 20% от размера на реализираните общи приходи.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/MBAL-Sveti-Georgi-s-milioni-dulgove-11855
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.