Лоша хигиена е причината за епидемията от хепатит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:06 / 08.11.2005Коментари ()889
Проверката извърши на място екип на РИОКОЗ – Пазарджик, с участието на епидемиолози и инспектори от контрол на хранителни и нехранителни обекти – съобщи говорителят на инспекцията Таня Чомакова.

Обследвани бяха 12 случая на заразени, като първият е регистриран на 10 септември, а последният на 3 ноември т.г. Десет от всички заболели са роми на възраст от 6 до 17-годишна възраст, като преобладават учащите се.

Ковачево не бе сред пострадалите от наводненията населени места. Селото няма канализация.

Комисията констатира недостиг на съдове за смет, както и наличие на нерегламентирано сметище, от което боклукът се извозва веднъж месечно.

Констатациите от проверката експертите от комисията на РИОКОЗ обсъдиха на среща с кмета на селото, директорите на двете училища и детската градина, здравните специалисти в учебните заведения и двамата общопрактикуващи лекари.

Предприети са спешни мерки: дезинфекция в огнищата на заразата /средства за дезинфектантите е осигурила община Септември/, гама-глобулинова профилактика за контактните лица. Организирано е медицинско наблюдение и изследване на урина на контактните за ранно откриване на заболяването; създадена е организация за почистване на локалните сметища.

С протокол здравните експерти задължават да бъде засилена дезинфекцията в двете училища и детската градина, осигуряване на достатъчно миещи препарати и строг контрол от страна на дежурния учител и здравния специалист за стриктно измиване на ръцете на децата преди закуска по програмата “Чаша топло мляко”.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Losha-higiena-e-prichinata-za-epidemiyata-ot-hepatit-11936
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.