Изследване показа, че туршиите могат да бъдат много опасни за здравето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:45 / 26.01.2022Коментари ()9566
©
Консервираните зеленчуци увеличават риска от рак. Зеленчуците се консервират, за да се забави значително скоростта на разваляне, като същевременно се запазват хранителните и вкусовите им качества. За тази цел в туршиите се добавят сол и киселина, пише Daily Express, цитирайки проучване на Световния фонд за изследване на рака.

Високото съдържание на сол променя вискозитета на слузта, която предпазва стомашната стена, и също така увеличава производството на съединения от нитрозогрупата. Прекомерният прием на сол води до първично увреждане на клетките и като следствие - до рак.

Ракът на стомаха е злокачествен тумор, възникващ в епитела на лигавицата на органа. То може да се развие във всеки участък и да се разпространи в други органи, особено в хранопровода, белите дробове и черния дроб.

Факторите, които допринасят за развитието на рак на стомаха, включват хранителните навици и фактори на околната среда като тютюнопушене, инфекциозни и генетични фактори.

Ракът на стомаха в ранен стадий обикновено има незабележими клинични прояви и неспецифични симптоми (диспепсия, загуба на апетит). Други симптоми на рак на стомаха (т.нар. синдром на "малките признаци") са астения, отвращение към месо, анемия и загуба на тегло. В по-късните етапи към симптомите се прибавят болка в епигастриума, повръщане и кървене при раздразнение или разпадане на тумора.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Izsledvane-pokaza-che-turshiite-mogat-da-budat-mnogo-opasni-za-zdraveto-1199956
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.