"Плодовете на свети Спиридон" в галерия Сариев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 11.11.2005Коментари ()1339
Свети Спиридон се ражда на остров Кипър. Подобно на своите родители, той прекарва дните си като работник на полето и дори след като съпругата му умира, а той е провъзгласен за епископ, Свети Спиридон продължава да живее скромно. Чрез простота и дълбоко посвещаване на Бога, той се превръща в съсъд на Светия Дух и велик чудотворец, предизвиква дъжд сред жестока суша, изцелява мнозина и дори съживява мъртъвци, предсказва бъдещето. Присъства на Първия вселенски събор, където предизвиква удивление заради невероятната простота, с която умее да тълкува православната вяра. Там се запознава със Свети Никола, с когото впоследствие го свързва трайно приятелство. Свети Спиридон умира в 348 година след рождението на Христа и е погребан на остров Корфу. До ден днешен неговите свети мощи излъчват Божията сила, въплътена в Неговите светии. В църковния календар 12 декември се празнува като Денят на Свети Спиридон.

Като галерия насочила дейността си изключително към представянето и популяризирането на съвременната авторска керамика, Галерия Сариев посвещава новия си проект на свeти Спиридон, който според християнските легенди е откривателят на грънчарското колело и покровител на грънчарите.

Плодовете на св. Спиридон са авторови интерпретации на истински плодове, които са “родени” от неплодородната земя – глината, за да бъдат символ на естетическата наслада и непреходността. Проектът е пряко свързан с политиката на галерията за развитие на нефункционалната и небитова арт-керамика.

Поканени за участие са утвърдените български автори: Елена Панайотова, Ина Дамянова, проф. Красимир Джидров, Моника Попова, Петринел Гочев, Рада Дичева, Росица Трендафилова, Яна Юнакова.
Денят на св. Спиридон - 12 декември - ще бъде отпразнуван с финисажа на изложбата.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Plodovete-na-sveti-Spiridon-v-galeriya-Sariev-12012
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.