Ето защо Медведев пиеше сок от кисели краставички по време на финала в Мелбърн | ||||||
| ||||||
Повечето хора дори не предполагат, че сокът от киселите краставички, който обикновено се изхвърля, всъщност е много полезен за здравето. Той представлява предимно солен разтвор, но е изненадващо невероятен източник на електролити, антиоксиданти и хранителни вещества. Те са чудесно мезе за ракийката и водката, приказна гарнитура за някои меса, а на всичкото отгоре сокът им е магичен за една камара неща. Когато американският тенисист Франсис Тиафо каза, че сокът от туршия му е помогнал да достигне до четвъртфиналите на Australian Open преди три години, много хора повдигнаха скептичто вежди. Тиафо бе попитан за странната напитка след мача с Григор Димитров на осминафиналите на Откритото първенство на Австралия и заяви: "Оцелях на корта благодарение на сока. Вкусът му е ужасен, но наистина помага." Тази година в Мелбърн с малко шишенце "pickle juice" бе забелязан и руснакът Даниил Медведев. Той пи от въпросното шишенце и по време на финала с Рафаел Надал. Известно е, че двамата спориха за титлата 5 часа и 28 минути. Австралийският тенисист Джон Милман обясни преди време защо колегите му пият маринатата: "Помага за крампите, защото има много сол в нея. Но вкусът на сока е наистина ужасен", заяви той. Доктор Майур Ранхордас - водещ преподавател по спортни диети и метаболизъм в университета в Шефийлд - казва, че лично е препоръчал употребата на "pickle juice" на много колоездачи и футболисти от Висшата лига. И потвърждава, че резултатите са забележителни. "Сокът от кисели краставички съдържа натрий, калий и оцет, и възстановява баланса им в организма, когато се играе в горещо време и при висока влажност, както е на Australian Open. Важно е тези вещества да са в норма, за да се предотвратят крампите", казва докторът. "Приемането на сока предизвиква рефлекс в устата, който изпраща сигнал за спиране на спазмите. Ето защо се пие в началото на крампите. Маринатата спира крампите с 40% по-бързо от питейната вода." В интернет е пълно с истории за ползата от киселата марината при махмурлук, а спортистите и диетолозите му намериха още едно приложение. Ето 8 причини да пиете сок от кисели краставички. 1. Лекарство против махмурлук Ако нямате шкембе чорба и този еликсир ще свърши работа за ужасяващото главоболие, което ви мъчи. 2. Разстроен стомах и киселини Използвайте неутрализиращата сила на сока от краставички, за да се справите със стомашните паразити, както и със сутрешното неразположение. Глътка от този сок ще помогне за балансирането на pH нивата в стомаха. 3. Напитка за тренировка Професионалните атлети и фитнес маниаците пият от този сок, защото електролитното му съдържание помага за хидратацията и извличането на токсините чрез потта. 4. Мускулни крампи Натрият, калият, магнезият и калциевият хлорид в сока от кисели краставички се бори успешно с този дискомфорт. 5. Подпомага отслабването Известно е, че ежедневното консумиране на оцет – основната съставка в сока от кисели краставички, може допълнително да насърчи здравословното отслабване. Оцетът засилва метаболизма, а калориите в него са нищожни. 6. Регулира нивата на кръвната захар Наличието на високи нива на кръвна захар може да доведе до диабет тип 2, както и на други хронични заболявания. Установено е, че оцетът е полезен за понижаване на нивата на кръвната захар чрез подобряване на реакцията на организма към инсулина. 7. Антиоксидант Този сок изобилства от витамините C и E. И те като всички останали антиоксиданти борят свободните радикали и помагат на имунната система да предпази тялото от заболявания като рак. 8. Болно гърло Солта и оцета в киселия сок побеждават без проблем бактериите в болното гърло. |
Още по темата: | общо новини по темата: 54 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница |