Два бранша са на ръба - нуждаят от спешна държавна помощ | ||||||
| ||||||
млекопреработвателят Димитър Зоров. В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл – "донори“, казва Зоров. Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи на суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд, каза председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, но производства не отговарят на съвременните изисквания. Зоров отбеляза, че е щастие, ако бизнесът му излезне на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%. По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента. И Зоров, и Кушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ. Единият вариант е именно през намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, коментира Зоров пред bTV. Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева. Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но "знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи“. |