Глобалния фонд за развитие ни дава пари за превенция на СПИН
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:45 / 26.11.2005Коментари ()753
11 либийски специалисти са се обучавали в диагностика и съвременно лечение на СПИН в националния център по заразни и паразитни болести у нас, съобщи директорът на здавното завдение проф. Богдан Петрунов. Той уточни че повече от 4 години се подържат контакти с медицинския факултет на Университета “Алфа-тех” в Триполи и либийския център по заразни болести за обучението на либийски специалисти по проблемите на вирусологията, епидемиологията и имунология, които са свързани с ХИВ-инфекциите. Тази година предстои да бъдат обучени още 9 либийски лекари в българия център. Проф. Петрунов каза, че повечето от либийските специалисти знаят, че заразата в болницата в Бенгази е в резултат на вътреболнична инфекция и имат положително отношение към българските медици, които в момента продължават да работят в либийски болници. Директорът на националния център по заразни и паразитни болести е участник във втората национална конференция по проблемите на СПИН, която се провежда в Пловдив.

586 са регистрираните СПИН-позитивни в България като новооткиритите случаи са 71. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Атанас Додов при откриването в Пловдив на конференцията по проблемите на смъртоносното заболяване.

62% от заболелите са в големите градове - София, Варна, Бургас и Пловдив, но е възможно скритата заболеваемост да е два пъти по-висока уточни д-р Додов. Друг тревожен факт е че през последните няколко месаца са открити носители на вируса сред ученици до 18 години. От 1985 година до сега в страната са се родили 5 зарезени със спин деца, а при други 30 случая, въпреки че майките са били болни децата са се родили здрави, съобщи още зам.-министърът. В момента държавата ежегодно отпуска по 4 милиона лева за лечението на болните и 2 милиона лева за тестуваване и диагностика. Отделно за три години напред България ще разполага с 8,8 милиона долара за превенция и лечение на спин отпуснати от Глобалния фонд за развитие.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Globalniya-fond-za-razvitie-ni-dava-pari-za-prevenciya-na-SPIN-12421
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.