Тъпчат месото с опасни подправки | ||||||
| ||||||
Според стандартите максимално допустимото количество на подобни подобрители е до 20% маринати. В някои меса в момента обаче тези маринати са до 50-60%, казва Костова. "Окрехкотяването" вече се прави не само за белите меса, които по принцип са по-сухи, но и за останалите пилешки разфасовки, включително и за целите пилета. Прекалено високото съдържание на тези вещества развалят вкуса на мръвките, но по-лошото е, че са вредни за хората. Маринатите съдържат соев протеин, фосфати, гума, карбонати, нитрати и консерванти. Соевият протеин влошава качеството на месото, когато се вложи в по-големи количества. В големи количества карбонатите могат да доведат до рак. Фосфатите и хидрохлуидите пък удрят по бъбреците и черния дроб. Източник: в. "Стандарт" |