Морето ни е пълно със сафрид | ||||||
| ||||||
Рибарите в Бургаския залив се радват на богат улов на сафрид. Рибата пълни мрежите на даляните, натежава на чепаретата и се харчи като топъл хляб на пазара. Първо се е появил в Ахтопол, пасажите вече са в целия залив. "Отдавна не се бе случвало да има да такава слука на пролетен сафрид“, каза кметът на Ченгене - Димитър Янчев - Брадата. Морските вълци са обнадеждени от слуката, защото това е първият им голям "урожай“ за годината. Пролетният сафрид е предпочитан от гостите и туристите на града пържен и на скара, масово го купуват и домакинствата, поради отичните му вкусови качества. На рибната борса "Краснодар“ в Бургас се продават и пресни миди. Със специалитет - печени миди на тенекия започва сезонът и на острова край Бургас- "Света Анастасия“. Освен че официално лятото ще бъде открито на 5-ти юни, на острова предстоят големи празници за Еньовден. Денят ще включва събиране на лечебни билки от "градината на фаропазача“. "Над 15 изложители от на продукти с билки от цялата страна са заявили участие в празника- ще приготвяме лимонади със сироп от глухарче и бъз, билковият мурсалски чай, чай от листа на смокини и лайка, набрани от острова, разказа управителят на "Света Анастасия“ - Павлин Димитров. "Местната ни пивоварна залага на бирата с билки – лайка, мента, мурсалски чай и мед. За Еньовден тя ще е готова и ще почерпим всички“, обясни още Димиров. Концертната програма ще започне с възпроизвеждане на обичая "Еньова буля“, под вещото ръководство на фолклорната група на Мария Маркова, а на 25-ти е насрочен голям концерт на ансамбъл "Странджа“. На 26-ти юни бабите от Люляково ще приготвят на острова уникалния сладкиш "кишкщек“ Еньовден е на 24-ти юни- петък, а празненствата ще са тридневни. Целият уикенд ще е посветен на магическата сила на билките. Интересът към предстоящия празник още отсега е огромен. |
Още по темата: | общо новини по темата: 936 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница |