Станишев: Борбата с престъпността налага цялостни и координирани усилия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:19 / 13.12.2005Коментари ()1106
©
Съветът по сигурността към Министерския съвет прие проектостратегия за интегрирано гранично управление. Това отбеляза премиерът Сергей Станишев след приключването на третото по ред заседание на съвета за последните четири месеца. Дълго време всички служби действаха самостоятелно, новият стил налага да се работи цялостно и координирано, допълни той.

Стратегията предвижда до началото на следващата година Министерството на вътрешните работи и Агенция “Митници” да предприемат необходимите вътрешни и междуведомствени мерки за намаляване на престъпленията, свързани с трафика и разпространението на наркотици. Това е и крайният срок, когато секретарят на съвета ще внесе Доклад за дейността на работната група за прилагане на мерките на МВР и Министерството на финансите за борба с организираната престъпност и корупцията.

На заседанието е обсъден и анализ на разследваните престъпления с голямо обществено значение, както и план за завършване на разследването по всяко следствено дело от екип от служител на МВР, следовател и прокурор. Предвиденият срок е до 20 декември 2005 г. Прокуратурата ще настоява за ускоряване на тези дела, за да може до края на годината те да бъдат приключени с наказателни становища, реши Съветът. На министерствата на финансите и на икономиката и енергетиката е възложено да изготвят анализ за нетрадиционните заплахи за икономическото развитие на страната ни. До февруари 2006 г. Министерството на финансите трябва да внесе анализ по дейността и проблемите по противодействието на измамите с ДДС и "несъбираемите вземания" като една от основните мерки за противодействие на организираната престъпност. На заседанието бе отчетено, че щетите за бюджета от източване на ДДС през последните 7 години възлизат на около 3 милиарда лева.

Съветът реши до януари 2006 г. МВР, ВКП и НСлС да представят анализ на случаите на полицейско насилие, както и предложение за необходимите превантивни, дисциплинарни и организационни мерки, които следва да се предприемат за преустановяване на подобни случаи. Министър-председателят бе категоричен, че в най-кратки срокове трябва да се изготви и цялостна концепция за дейността на българските военни мисии зад граница, окончателното решение за което зависи от Народното събрание.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков отчете, че за 11-те месеца на тази година са извършени 163 умишлени убийства – с 49 по-малко от същия период на миналата година. Разкрити са 129 убийства. Регистрирани са 112 426 криминални престъпления – със 7 на сто по-малко от извършените за същия период на миналата година. Разкрити са 68 057 престъпления. С около 10 на сто се е увеличила разкриваемостта при престъпленията, свързани с наркотици, каза министър Петков.

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри и план за дейността си през следващите шест месеца.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Stanishev-Borbata-s-prestupnostta-nalaga-cyalostni-i-koordinirani-usiliya-12804
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.