Аграрен университет - Пловдив с инициатива за иновации в агрохранителния сектор | ||||||
| ||||||
Аграрен университет-Пловдив, Клийнтех България и Софийски университет "Св. Климент Охридски“, в качеството си на официален хъб мениджър на EIT Food за България, предствиха пред студенти, стартъпи, представители на бизнеса и науката възможностите, които EIT Food предлага в България за развитие в агро-хранителния сектор чрез иновации и технологии. Г-жа Александра Низинска, проектен мениджър на регионалната иновационна схема на EIT Food за Югоизточна Европа презентира актуалните програми на инициативата, подходящи за участници от България. Доц. д-р Петър Борисов от Аграрен университет-Пловдив представи възможности за включване на студенти, докторанти и фермери в програмите на EIT-Food, иновации, трансфер на знания и дигитализация в агро-хранителната верига. Проф. д-р Владислав Попов от Аграрен университет-Пловдив очерта изводи и опит от националните научно-изследователски програми "Здравословна храна за по-силна биоикономика и качество на живот" и "Интелигентно растениевъдство" относно качеството и произход на храната, промените, настъпващи в нея поради изменението на климата, оползотворяването на хранителни отпадъци и биоикономика. В неформални срещи студентите и младите предприемачи обсъдиха потенциални бизнес идеи с представителите на EIT Food хъба и иновативни компании от България. На събитието присъстваха още и г-н Николай Василев, заместник областен управител на Област Пловдив, компании от аграрния сектор, неправителствени организации, научни институти. Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на Европейския съюз, целящ да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите. EIT Food e водеща европейска инициатива за иновации в агрохранителния сектор. |