България ще получи над 6 млрд. евро за периода 2007-2013 г. от ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:41 / 11.01.2006Коментари ()1043
Европейската комисия има интерес България да се присъедини към ЕС при най-добри условия и в най-бърз срок – през януари 2007 г. Това заяви пред министъра на финансите Пламен Орешарски генералният директор на дирекция „Регионална политика” на ЕК Жан-Шарл Лек. На срещата бе разгледано постигнатото досега по глава 21 „Регионална политика и координация на структурните инструменти”, както и политиката, която ще провежда България в периода 2007-2013 г.

На срещата стана ясно още, че в бюджета на Общността, от присъединяването ни до 2013 г., за страната ни са предвидени над 6 млрд. евро. Жан-Шарл Лек посочи, че средствата се предоставят при ясни условия и страната ни трябва максимално да се възползва, за да докаже, че е готова да отговори на тези условия. По този начин България ще покаже, че провежда кохезионна политика, отговаряща на изискванията на ЕС, посочи той.

Министър Орешарски заяви, че е важен не само размерът на средствата, но и степента на усвояване. Той увери госта си, че българското правителство ще положи максимални усилия за ефективното им усвояване. Директорът на генерална дирекция „Регионална политика” обърна внимание и на необходимия административен капацитет за усвояване на средствата от фондовете на ЕС. Той поздрави българското правителство за напредъка в тази област, като препоръча да се продължи с реформата. Финансовият министър подчерта, че се работи не само на централно, но и на местно ниво и посочи прехвърлянето на ресурси от централно към местно ниво и засилването процеса на фискална децентрализация.

Жан-Шарл Лек определи като правилно решението в Министерството на финансите да бъде създадено централното звено, което отговаря за средствата и финансирането от европейските фондове. Той посочи като успешен пример в това отношение практиката на Испания и Ирландия.

По отношение на системата за обществените поръчки генералният директор на дирекция „Регионална политика” насърчи свършеното до момента, като препоръча още усилия за създаването на нужната система за ефективно и прозрачно усвояване на средствата от ЕС чрез тръжни процедури. Министърът на финансите изтъкна, че българското законодателство за обществените поръчки в голяма степен е съобразено с директивите на Общността. Пламен Орешарски каза още, че с ускорени темпове ще се следва стратегията за преструктуриране на държавния финансов контрол, и подчерта, че правителството вече е приело три нови проекта на закони за осъществяване на вътрешен одит, за финансовото управление и за държавната инспекция, като предстои одобряването им от НС. Финансовият министър допълни, че е предложено най-добрите финансови ревизори да поемат вътрешния одит по отделните министерства и звена. Той посочи още, че вече са изградени структурите за управление на средствата от ЕС, а именно - централното координационно звено в МФ, сертифициращият и разплащателният орган.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-shte-poluchi-nad-6-mlrd-evro-za-perioda-2007-2013-g-ot-ES-13510
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.