Австрийци искат да приватизират “Юрий Гагарин-БТ”
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 27.01.2006Коментари ()1185
Генералният директор на австрийската компания “Майр Мелнхоф Картон”АД Вилхелм Хьорманзедер заяви отново интереса на компанията към приватизацията на пловдивското дружество “Юрий Гагарин-БТ”. Компанията проявява интерес единствено към печатницата на пловдивското предприятие, която реализира по-голямата част от производството, но ще се придържа към условията на продажбата, заяви Хьорманзедер.

Той поясни, че австрийската компания, която е специализирана в производството на картон, няма опит в производството на филтри, което също е част от дейността на “Юрий Гагарин-БТ”. В активите на пловдивското дружество са включени освен печатницата и база за производството на цигарени филтри, и цехове за резервни части и нестандартно оборудване. Вилхелм Хьорманзедер заяви още, че ако неговата компания приватизира “Юрий Гагарин-БТ”, производството на опаковки за “Булгартабак” ще продължи.

И за двете страни един 3-годишен договор е най-краткият срок за договаряне на търговските отношения. От една страна, това осигурява време за развитие на дизайна, от друга страна, производителите на цигари ще имат сигурни доставки. В същото време са готови да инвестират в подобряването на качеството на печатницата и биха поели риск, за да стане по-бързо сделката.

Различните марки цигари се конкурират и според качествата на опаковките си. Един дълъг процес на приватизация би отблъснал инвеститорите, а не цената, каза още Вилхелм Хьорманзедер. “Майр Мелнхоф Картон” няма да участва в евентуален консорциум за приватизацията на пловдивското дружество, тъй като това ще направи процеса по-бавен и по-сложен, заяви Хьорманзедер.

От 2002 година австрийската компания притежава завода за картон в Никопол. Компанията продава опаковки на производители на цигари като British American Tobacco, Philip Morris International, Gallahеr/Liggett-Ducat, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International и др.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Avstriici-iskat-da-privatizirat-Yurii-Gagarin-BT-13877
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.