Разходите за чистотата в Пазарджик щели да надхвърлят 3 млн лв.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:46 / 01.02.2006Коментари ()794
©
Залегналите в план-сметката за битови отпадъци през 2006 г 2,9 млн лв, които общинските съветници гласуваха на последното си заседание, щели да бъдат недостатъчни за обслужване на дейностите по чистотата, обясни кметът Иван Евстатиев. Пред съветниците той заяви, че само по концесионния договор с “Брокс” през тази година общината ще трябва да плати 2,4 млн лв. Други 450 хиляди лева били необходими за разплащане със “Шееле”. Фирмата почиства 28 села в общината. Освен това 48 хиляди трябвало да се заделят за обслужване на допълнително заявени съдове за битови отпадъци в селата. 42 хиляди лева са заложени в предложената от кмета план-сметка за почистване на нерегламентираните сметища и 144 хиляди лева - за поддържане и експлоатация на депото за битови отпадъци. Кметът уточни, че и договорите за чистотата с “Брокс” и “Шееле” трябвало да бъдат индексирани с годишния инфлационен индекс. С това Иван Евстатиев мотивира позицията си срещу по-драстичното намаляване на такса смет. Общинското ръководство предложи тя да падне от 4,5 на 4 промила, докато съветниците настояваха за по-сериозно намаление.
По време на заседанието не стана ясно защо след като са нужни повече от 3 милиона лева за сметопочистване администрацията е заложила в плана-сметка 2,9 млн лв.

По предложение на общинския съветник Калина Янева, прието от съветниците, до 15 август администрацията трябва да представи подробна разбивка на сумите по дейности, свързани със сметопочистването, сметоизвозването и поддръжката на депото. Според нея и Николай Божилов от ССД постъпленията от такса смет ще бъдат много по-високи, тъй като реалното увеличение на данъчните оценки на имотите е много по-голямо. Калина Янева посочи, че пазарджиклии плащат за боклука средно по 33 лв на човек, докато разходът за страната е 24 лв. Информацията е на pa-media.net.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Razhodite-za-chistotata-v-Pazardzhik-shteli-da-nadhvurlyat-3-mln-lv-13972
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.