Руски килър за Георги Илиев?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:53 / 03.02.2006Коментари ()19711
©
Може ли имотите в Слънчев бряг да са в основата на разстрела от 25 август на боса на ВАИ-холдинг Георги Илиев, разследват репортери на Дарик. Версията се проверява усилено от прокурорско-следствения екип, работещ и по трите дела – срещу братята Маргини, и за убийствата на Георги Илиев и банкера Емил Кюлев.

Данните сочат, че босът на ВАИ холдинг е взел кредит от 19,5 милиона от банката на Кюлев – ДЗИ, като срещу това е ипотекирал част от хотелите си в Слънчев бряг. С парите от кредита Илиев е имал проект да се включи в общ бизнес-проект на варненския холдинг ТИМ и братята Красимир и Николай Маринови – тоест Маргините. По този проект те са започнали строеж на две екоселища в района на Варна – едното над нос Галата, а другото – в землището на с. Рогачево.

Към сегашния момент строежът на двете екоселища е замразен. От ДЗИ банк отказаха коментар и всякаква по-подробна информация по въпроса за ипотеките на Илиев. Проверката установила, че в службата по вписвания към Районния съд в Несебър, където се води регистърът на имотните партиди на собсвениците на хотели и заведения в Слънчев бряг и където задължително се вписват всички ипотеки и тежести на имотите, подобна справка може да бъде извадена за близо 10 дни.

Николай Цветин, който заедно с убития Георги Илиев делеше собствеността върху ВАИ холдинг, отказа да отговори на въпросите ни за какви суми се продават хотелите на Илиев по морето и кои са ипотекирани в ДЗИ банк срещу изтегления кредит и ни препрати към съпругата на убития Мая Илиева.

Вътрешна информация сочи, че генерално завещание на Георги Илиев прави пълен негов наследник на имотите, фирмите, дяловото участие, хотелите и всякаква друга собственост съпругата му Мая Илиева. Откъм коридорите на ВАИ холдинг се знае, че тя е обявила за продажба хотелите, като по непотвърдена информация за хотел ДЮН е обявила цена от 17 милиона.

Всъщност, нейното наследство и фактът, че е встъпила в пълноправно владение на дяловете на съпруга си, създава немалко вътрешни проблеми в холдинга. Причината е, че Мая Илиева държи блокиращ дял от редица фирми и компании и така връзва ръцете на досегашната управа.

Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че сега тя държи 50-процентния дял на Георги Илиев във ВАИ холдинг, другата половина е на Николай Цветин. 33,33% е дялът й въэв ВАИ-инвест холдинг, 90% във ВИ КЕЙ ДЖИ ГРУП, 20% във СЕЛФ-СОФ, 50% във ФАВОРИТ-97, 31% във футболния клуб Локомотив Пловдив и половината от Велбъжд.

Имотната връзка между убийствата на президента на ВАИ холдинг и на банкера Емил Кюлев, както и връзката между тези две дела и делото срещу братята Маргини се проверява от следствието, но следователят от Националната следствена служба Андрей Цветанов е на мнение, че едва ли това е мотивът за убийствата.

На този етап обаче надеждата на разследващия екип като основна версия да се очертае един поръчител и сръбска група килъри на Георги Илиев, е на път да се срине поради невъзможност да се докаже, а друга от 4-те работни версии не е изплувала като основна. Освен това експертизата на оръжието на убийството – пушка 22 МАГНУМ и основно на оптиката й, както и почеркът на разстрела насочват следите към руски или украински килър.



Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analitycs/Ruski-kilur-za-Georgi-Iliev-14030
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.