Ферибот с над 1400 души потъна в Червено море
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:27 / 03.02.2006Коментари ()1382
©
Снимка на ферибот от "черната" серия
Египетски ферибот с 1310 пътници и 96-членен екипаж изчезна безследно в Червено море.

По-късно представител на египетското ведомство по корабоплаване съобщи, че фериботът е потънал на около 40 мили от египетското пристанище Хургада. Официални египетски представители обявиха, че има данни за най-малко една спасителна лодка, на която са били забелязани трима оцелели пътници. Открити са още 12 оцелели, както и телата на 15 загинали.

Междувременно говорителят на българското външно министерство Димитър Цанчев обяви, че на борда на потъналия ферибот не е имало български граждани. В спасителната акция са се включили хеликоптери и катери от бреговата oхрана. По-късно адмирал Алън Уест, първи офицер в британския военноморски флот обяви, че към потъналия ферибот се насочва военен кораб HMS Bulwark, който ще пристигне на мястото на инцидента след ден и половина.

Плавателният съд пътувал от Дуба, Саудитска Арабия и трябвало да пристигне в Сафага, Южен Египет, в 2.00 часа сутринта местно време, но изчезнал от радарите на 100 километра от Дуба. Не е бил получен сигнал SOS от борда.

Изчезналият кораб, Салам-98 Фериботът "Salam 98" с тегло 6650 тона е собственост на ег
Предполагаемо място на катастрофата
ипетската компания "El-Salam Maritime Transport". Той е пригоден да превозва до 1400 пътници. По-голямата част от пътниците са египтяни, работещи в Саудитска Арабия, които се завръщали в родината си след ежегодното поклонение в Мека, съобщава Ройтерс. Представител на компанията собственик на кораба съобщи, че в Червено море в момента вали силен дъжд и духа бурен вятър, което усложнява спасителната акция. Агенцията припомня, че подобен плавателен съд потъна през октомври в Червено море, след сблъсък с кипърски търговски кораб. Тогава почти всички пътници бяха спасени.

Информация на news.bg


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Feribot-s-nad-1400-dushi-potuna-v-Cherveno-more-14045
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.