Съдът одобри искането за екстрадиция на турския гражданин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 14.02.2006Коментари ()1015
©
Пловдивският окръжен съд допусна предаването на турския гражданин Джевдет Йозел за екстрадиция, по предложение на Окръжна прокуратура – Пловдив и по искане на РИталия. Същият има присъда с наказание лишаване от свобода в остатъчен размер от 11 години 3 месеца и 23 дни, наложено му с присъда от 08.05.2000 г. на Апелативен съд гр. Милано, влязла в сила на 20.04.2001 г.

Джевдет Йозел е 50 – годишен. Гражданин е на Република Турция.С присъда на първоинстанционен съд в Милано от 09.05.1996 г. Джевдет Йозел, тогава под името Онганер Саит, е признат за виновен в участие, поощряване и организиране на престъпно сдружение, с цел внос и пласиране на наркотични вещества, както и в съхранение и пласиране на значителни количества наркотици. Наложеното наказание е лишаване от свобода в размер на 12 години и 6 месеца, като е постановена конфискация, а също и експулсиране от територията на Италия след изтърпяване на наказанието. Подсъдимият е признат за виновен в извършване на престъпленията и присъдата е потвърдена от Касациониния съд и влиза в сила на 20.04.2001 г. От наказаниетоДжевдет Йозел е изтърпял реално 1 година 2 месеца и 7 дни – предварително задържане по време на досъдебното производство, за периода 09.05.1992 г. – 15.07.1993 г., като така неизтърпяният остатък е в размер на 11 години 3 месеца и 23 дни.

В България Джевдет Йозел е обявен за общодържавно издирване. На 23.12.2005 г. Йозел е задържан от служители на РПУ Асеновград, по време на пребиваването му в хотел в този град. Тогава той се легитимира с издаден в Турция международен паспорт. Йозел е задържан на 23.12.2005 г. в РПУ Асеновград. Понастоящем предложеният за екстрадиция пребивава в Затвора Пловдив.

Защитникът на предложения за екстрадиция е изразил становище, че искането на италианските власти е основателно. Според него, всички предпоставки от Закона са налице, като няма основания, поради които исканата екстрадиция може да бъде отказана. Защитникът също е заявил, че съдът следва да приложи процедура при съгласие за незабавна екстрадиция.

Самият Джевдет Йозел е поддържал доводите на защитата си и в хода на настоящото производство изразил съгласие за незабавна екстрадиция в молещата за това страна – Република Италия.

Окръжния съд прецени, че искането за екстрадиция на Джевдет Йожзел е основателно, спазени са изискванията на Европейската конвеция за екстрадиция и следва да бъде уважено.

Решението за екстрадицията е окончателно.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sudut-odobri-iskaneto-za-ekstradiciya-na-turskiya-grazhdanin-14257
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.