България се оценява като източник на стабилност в Югоизточна Европа и Западните Балкани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:34 / 16.02.2006Коментари ()1067
България се оценява като източник на стабилност в Югоизточна Европа и Западните Балкани, заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков след среща с директора на Националното разузнаване на САЩ Джон Негропонте във Вашингтон.

По време на разговорите между българската делегация и нейните домакини бяха обсъдени въпроси, свързани с ефективния обмен на информация в реално време. Целта е анализиране на ситуацията на Балканите, така че да не се допускат терористични атаки. Осъзнаваме възможността капитали от организираната престъпност да се насочат към различни формирования, коментира Румен Петков. Междувременно директорът на Националното разузнаване Джон Негропонте е приел поканата на вътрешния министър за посещение в България.

Българските и американските специалисти са обсъдили подготовката на правоприлагащ център по специфични престъпления като киберпрестъпления, пране на пари и трафик на хора. Центърът ще има регионално измерение за Балканите, а България ще отговаря за логистиката и обезпечаването със сграден фонд. Търсят се най-добрите световни практики и стандарти, чрез които да бъде регулирано замразяването на имущество, придобито по престъпен начин. Това може да става на базата на предположение, че има такова престъпление. Когато обаче вероятността такова престъпление да е извършено е по-голяма, имуществото ще бъде отнемано.

Българската делегация е обсъдила с домакините си подготвянето на нов договор за екстрадиция, тъй като действащият до момента е твърде остарял.

Днес министър Румен Петков ще се срещне с помощник-държавния секретар Ан Патерсън. Очаква се да бъде подписан допълнителен протокол към споразумението за сътрудничество в правоохранителната сфера. В програмата на вътрешния министър е предвидена среща и с помощник-държавния секретар Дан Фрийд и конгресмена Джо Уилсън.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-se-ocenyava-kato-iztochnik-na-stabilnost-v-Yugoiztochna-Evropa-i-Zapadnite-Balkani-14297
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.