Кой е Иван Тодоров - Доктора?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:46 / 22.02.2006Коментари ()17204
©
Иван Тодоров - Доктора става популярен, след извършения срещу него атентат на 18 април 2003 г., когато мерцедесът му е взривен на бул. "Цариградско шосе" в София. Малко след това той напуска страната и се отправя на лечение във френска клиника. Междувременно, хасковската прокуратура му налага забрана да напуска страната заради старо дело за грабеж и отвличане на бизнесмена Милослав Кръстев, извършено на 2 април 1994 година.

Делото е заведено в РДВР-Хасково. Работата на следователите по него е спряна до издирването на две лица, свързани с престъплението.
Жертвата на отвличането - бизнесменът Милослав Кръстев, е тогавашен изпълнителен директор на застрахователното дружество ДИК, чийто собственик е зетят на Фатик - Денис Тюркмен, и по-късно президент на футболния клуб Граничар. Според публикации в пресата Милослав Кръстев е замесен в нелегален внос на ТИР с цигари “Марлборо” от Турция през 1996 година. През 1994 година Милослав Кръстев е отвлечен от 10 мъже, които го държат няколко дни във фамилната къща на Иван Тодоров в село Марково и му отнемат луксозен автомобил и 68 000 долара. Според една от версиите престъплението е извършено заради интереси в цигарената контрабанда през Капитан Андреево и е причина за конфликта между Доктора и Милослав Кръстев. Двама от извършителите на отвличането - Иван Тодоров-Доктора и Тодор Дишлиев са били задържани под стража, но тъй като следствието не е могло да се справи в двумесечния срок, съдът е бил принуден да ги пусне под парична гаранция през 1994 година.
На 5 август 2003 година е внесен в съда Обвинителният акт срещу Иван Тодоров.

На 15 август същата година Иван Тодоров-Доктора се явява в хасковското следствие, за да свидетелства по делото за отвличане и грабеж. Призовката на Тодоров е връчена на адвоката му Георги Георгиев на 27 юли 2003 година. Доктора пристигна с чартърен полет от Милано на летище Пловдив около 10:30 часа и незабавно след това заминава за Хасково. По време на двучасовия разпит в Окръжната следствена служба на Хасково Иван Тодоров-Доктора заявява, че се страхува от нов атентат срещу него.
Над 30 свидетели са били призовани от страна на обвинението. Изготвени са две експертизи - оценъчна за размера на ограбените пари и химическа - на биологичен материал събран от колата, с която е било извършено отвличането през 1994 година. Делото срещу Иван Тодоров -Доктора е разделено в две части – срещу Тодоров и срещу неизвестни извършители. Доктора е обвинен въз основа на косвени доказателства, тъй като не е бил разпознат от отвлечения Кръстев.

За нуждите на наказателния процес е извършен и съдебен експеримент, който отхвърли алибито на Иван Тодоров, според което по време на отвличането той се е намирал на 80 километра от Свиленград и е разговарял с полицай. Според експертното становище обаче, с мощния си автомобил Доктора е можел да взема разстоянието за минути и фактът, че е бил видян в Димитровград, малко след нападението над свиленградският бизнесмен Милослав Кръстев не му осигурява алиби.

На 28 август 2003 година приключва следственото дело срещу Иван Тодоров-Доктора в Хасково.

На 25 септември 2003 заместник-председателката на Хасковския окръжен съд Господинка Пейчева съобщава, че делото срещу Иван Тодоров-Доктора и съучастника му Тодор Дишлиев е насрочено за 20-ти и 21-ви ноември 2003 г. Пейчева е председател на 5-членния съдийски състав и докладчик по делото.

На 16 ноември същата година международният паспорт на Иван Тодоров - Доктора е отнет при влизането му в България на ГКПП - Златарево. Мярката е наложена от Окръжна прокуратура - Хасково.
На 20 ноември 2003 председателката на 5-членния състав Господинка Пейчева дава ход на процеса в 9,30 ч сутринта. Тодоров пристига пред сградата на съда 40 мин. по-рано с черен Мерцедес, придружен от трима бодигардове. По делото показания дава отвлеченият бизнесмен Милослав Кръстев, който заявява, че не помни подробности, от събитията, станали през 94-а година. “Не съм сигурен, че Иван Тодоров бе сред мъжете, които са ме отвлекли”, каза тогава Кръстев и добави, че това са негови предположения.

В залата присъстват съпругата на Иван Тодоров и неговите родители, които също са призовани като свидетели по делото, но отказват да свидетелстват. На делото се явяват над 18 свидетели.
На 21 ноември 2003 г. се провежда второто заседание по делото срещу Иван Тодоров – Доктора. Призованите като свидетели трима охранители на Кръстев, също пострадали през 1994 г., не се явяват. Защитата на Иван Тодоров – Доктора иска от съда следващото заседание да бъде насрочено за 20 януари 2004 г. Като причина адвокатите изтъкват предстоящото лечение на подсъдимия. По същата причина те настояват магистратите да разрешат на Доктора да напусне страната за по-продължително време. В резултат на това Окръжният съд отменя решението, с което на Тодоров се забранява да напуска страната. Магистратите постановяват, че Иван Тодоров може да се лекува в чужбина, но той трябва да се завърне отново не по-късно от 24 февруари 2004 г. Съдът отлага делото за 26 февруари. Тогава трябва да бъдат разпитани неявилите се свидетели.

На 26 февруари 2004 година Иван Тодоров-Доктора се явява на поредното заседание по процеса в Хасково. По делото има общо 46 свидетели.
Нови шест човека са разпитани по делото срещу Доктора, но нито един от тях не го разпозна като участник в отвличането на Кръстев. Най-дълго продължава разпитът на Валентин Господинов, който през 1994 г. е работел в РПУ-Димитровград. Той не дава отговор пред съда защо в нощта на отвличането негови колеги били спрели "Мерцедес"-а на Иван Тодоров и дори се усъмнили, че на задната седалка има петна от кръв, но не са го арестували. Освен това Доктора им предлагал подкупи, за да "забравя, че е минавал", но не са сигнализирали никого за това, че им е предлаган подкуп.

Хасковският съд отлага делото на 21 април, тъй като е необходим разпит на други двама свидетели, които трябва да бъдат доведени от чужбина за следващото заседание. Това са полицейски служители от РПУ-Димитровград, които са извършвали проверката на автомобила, с който Доктора е пътувал в нощта на отвличането. Хасковският съд разрешава на Доктора да напуска страната без ограничения до следващото заседание по делото.
На 22 април 2004 година се провежда поредното заседание на делото срещу Иван Тодоров-Доктора. За първи път Милослав Кръстев заявява, че Иван Тодоров го е отвлякъл 6 години след случая - през 2000 година. На 22 април той се отрича от казаното пред магистратите преди няколко месеца, че Иван Тодоров-Доктора не е участвал в отвличането му през 1994 г. На заседанието по делото Кръстев обявява, че именно Доктора го е отвлякъл и сега е дошъл да разкаже, като сам е пуснал сигнал до прокуратурата, че в предишните си показания е излъгал.

На заседанието присъстват и двамата полицаи Антон Тенев и Митьо Митев, които са оглеждали при проверка "Мерцедес"-а на Доктора на 2 април 1994 г. Заради тях на 26 февруари делото е отложено, тъй като те са били в чужбина. Тогава съдът разпорежда да бъдат извикани чрез Интерпол и да свидетелстват на делото срещу Иван Тодоров-Доктора и Тодор Дишлиев.
На 22 април 2004 г. Окръжната прокуратура в Хасково предявява искане за задържане под стража за 15 години на Иван Тодоров-Доктора и Тодор Дишлиев. Тодоров е осъден от Хасковския окръжен съд на 5 години затвор. Обвиняваният за контрабанда на цигари бизнесмен получава присъдата си за старо дело за рекет и въоръжен грабеж. Съдът го обявява за виновен, че през 1994 г. е отвлякъл Милослав Кръстев и си е присвоил автомобил, злато и пари.

При започване на делото обвинение в съучастничество е повдигнато и срещу Тодор Дишлиев, който впоследствие е оправдан. В показанията си пред съда Иван Тодоров заявява, че единствената му връзка с отвлечения е общ бизнес.

Впоследствие окръжна прокуратура Хасково обжалва оправдателната част на присъдата по отношение на съучастника на Иван Тодоров – Тодор Дишлиев. От своя страна защитата на Доктора също обжалва наказанието с мотиви, че не е доказано, и искане присъдата да бъде отменена. Делото е насрочено за 21 октомври 2004 година.

На делото на 21 октомври 2004 година са призовани журналисти от всички медии като свидетели.

На подновеното дело срещу Доктора се явяват нови свидетели, които не са били разпитвани преди това. Те разкриват подробности за събитията по отвличането на Милослав Кръстев. Приятел на Кръстев и бивш служител на "Гранична полиция" Васил Атанасов съобщава, че връщането на изчезналия "Мерцедес 600 SEL" е било договорено с покойния Филип Найденов - Фатик. Васил Атанасов съобщава, че дни след отвличането Милослав Кръстев се е срещал с убития Филип Найденов-Фатик.

По показанията на свидетеля Фатик е поискал 1 млн. лв., които да бъдат предоставени на митничари за свършена от тях работа, след което ще бъде върната колата на Кръстев.

Друг свидетел - Владислав Петракиев, заявява, че през 1998 г. е бил отвлечен, бит и ограбен от Милослав Кръстев и Красимир Александров. Кръстев предлагал на Петракиев да продава цигари, но той отказал, защото нямали документи. За да го убеди, Кръстев му казал, че няма да има проблеми, защото е близък с хасковския прокурор Мидов.
На заседанието на окръжния съд делото по обжалване на присъдата на Иван Тодоров – Доктора от 22 април 2004 година е отложено за 9 декември.
На 21 Декември 2004 година на Иван Тодоров – Доктора и на свиленградския бизнесмен Милослав Кръстев е наложена мярка за неотклонение подписка от Пловдивския окръжен съд по повдигнато срещу тях обвинение в лъжесвидетелстване, подбуждане към лъжесвидетелстване и клевета.

На 17 февруари 2005 г. Националната следствена служба повдигна обвинение срещу Иван Тодоров–Доктора за пране на пари, придобити от контрабанда на цигари. Освен срещу Доктора, обвинения за пране на пари са повдигнати и на бившите му съдружници Петър Петров-Амигото и братята Дойчин и Димитър Мирянови. Седмица по-рано от прокуратурата съобщават, че Доктора е уличен в контрабанда на цигари за 50 милиона евро. Трафикът е насочен към Македония, затова в България не е възможно Доктора да бъде съден за контрабанда. Повдигнати са само обвинения за пране на пари, придобити от контрабандата. Информацията е, че парите са внасяни в български банки и с фалшиви търговски договори са разпращани в трезори по цял свят.

На Иван Тодоров е наложена забрана да напуска страната и парична гаранция в размер на 15 000 лева, която трябва да бъде изплатена в тридневен срок. На 18 февруари 2005 г. с прокурорско решение Иван Тодоров-Доктора е задържан за 72 часа. Задържането е превантивно с оглед на повдигнатото срещу него обвинение. От прокуратурата е предявено искане за постоянно задържане под стража на Иван Тодоров – Доктора. На 21 февруари 2005 г. Състав на Софийски градски съд налага постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. На 23 февруари 2005 г. в македонския вестник "Време" излиза публикация с информация за връзки на Иван Тодоров – Доктора с хора от бившето правителство на Георгиевски по линия на контрабандата с цигари на територията на Македония.

На 27 февруари 2005 г. бившият македонски премиер Любчо Георгиевски опровергава твърденията на медиите за участието му в контрабандата на цигари и връзките му с Иван Тодоров – Доктора.
На 18 октомври 2005 г. в Софийския градски съд започва ново дело. Обвиняеми са Иван Тодоров-Доктора, Петър Петров-Пепи Амигоса, братята Дойчин и Димитър Мирянови и Цвета Манавска за изпирането на 99 млн. лв., придобити от престъпна дейност.

Агенция "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 10
25.02.2006 »
24.02.2006 »
24.02.2006 »
24.02.2006 »
23.02.2006 »
23.02.2006 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Koi-e-Ivan-Todorov-Doktora-14480
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.