Георги Първанов се обяви за промени в Конституцията, свързани с принципа на социалната държава
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:31 / 28.02.2006Коментари ()632
©
Пред участниците в Петата национална конференция на КНСБ в Пловдив президентът Георги Първанов се обяви за промени в Конституцията, свързани с принципа на социалната държава. Принципът на социалната държава, който е обоснован в приембюла на Конституцията, според президента Първанов трябва да бъде закрепен и в Глава първа сред основните начала, върху които функционира страната. По думите му би могло основните права на гражданите по Глава втора на Основния закон да бъдат също допълнени със: “Първо, правото на достойни и справедливи условия на труд. Такова право е залегнало в Европейската социална харта и в проекта за Конституция на Европа. Тези условия са свързани с работната среда, с трудовото възнаграждение, с отношението към честта и достойнството на работника или служителя и прочие. На следващо място правото на закрила срещу бедност и социална изолация”, каза президентът.

Третото предложение на държавния глава е за правото на по-добра администрация. Георги Първанов подчерта, че българските институции се нуждаят от една нова активна социална политика, ориентирана към отделния човек. За по-добрия диалог най-вече при кризисни ситуации, той препоръча създаването на дългосрочен социален пакт. Държавният глава очаква също, че синдикатите ще бъдат включени активно в разпределението на средствата от европейските фондове, както и в политическия живот на страната. От КНСБ опровергаха, че ще правят партия и предоставиха на Георги Първанов своята позиция за конституционни промени, сред които са: предоставяне на законодателна инициатива на президентската институция, разширяване правомощията на общинските съвети и въвеждане на възможността за отзоваване на отделен министър с оглед засилване на парламентарния контрол върху правителството.

Информацията е на БНР.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Georgi-Purvanov-se-obyavi-za-promeni-v-Konstituciyata-svurzani-s-principa-na-socialnata-durzhava-14622
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.