Край на сезона ли? По морето точно в момента някои правят луди пари! | ||||||
| ||||||
Улов Всяка сутрин корабите излизат от пристанището в Созопол и се връщат към 17.00 часа следобед с богат улов. Рибата пласират директно от пристанището. Първо продават на едро, зареждат цели хладилни бусове, които след това разпределят стоката по рибните борси. Прясна риба може да се купи и на килограм. Цената и за сафрида, и за чернокопа е 10 лв. за килограм директно от моряците. "Ако нямате възможност да се разходите вечерта до пристанището, идете сутринта рано в магазините, където все още прясната риба не е изкупена“, разказаха местните от Созопол. Цената на чернокопа е 10 лв. и в магазина, докато сафридът върви между 5 и 8 лв. в зависимост от големината. Барбунът също е около 7-8 лв. в Бургаско. "Паламуд все още продаваме, но в морето вече няма“, разказаха от рибарски магазин в Созопол. Самите моряци в региона имат останал черноморски паламуд, който обаче пазят за собствена консумация. Север На север рибарските корабчета нямат късмета на бургаските. В момента паламудът яде и цацата, и сафрида, разказаха за "Телеграф“ от Варна. Сафрид там изобщо няма в момента, като цената на тази риба в магазините върви около 12 лв. Паламудът нетрадиционно излиза по-евтино. Все още стойността му седи на 10 лв., каквато е и на чернокопа. По магазините в София цената също е около 10 лв. за сафрида и 13-14 лв. за чернокопа. |