В УХТ Пловдив изнесоха лекция за кафето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:33 / 25.11.2022Коментари ()1501
"Днес в УХТ пишем история! Надявам се това да е първата стъпка към нашето дългосрочно партньорство!“С тези думи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р Пламен Моллов откри срещата с представители на най-старата пекарна за кафе в Италия.

Водещите експерти от Академия Бонтади – Лука Факинели и Марко Джордани, изнесоха лекция за кафето. Двамата работят в едноименната пекарна, която е създадена през 1790 г. и е най-старата в Италия. Тя се намира в градчето Роверето, където има и музей на напитката.

Официален гост на събитието беше Киара Петро - директор на Италианската агенция за търговия и инвестиции. Откритата лекция се проведе с изключителното съдействие на Ирина Дилкова, двигател на българо-италианските отношения.

"Това е среща на три поколения – моите колеги преподаватели и служители, студенти от университета и ученици от ПГ по туризъм "Проф. Асен Златаров“, които се надявам скоро да посрещнем на прага на УХТ като наши студенти“ – заяви проф. Моллов.

Лука Факинели, технолог с 40-годишен опит в областта на печенето на кафе, запозна присъстващите с над 200-годишната история на фирма Бонтади, както и с тайните на италианското еспресо и по-специално с технологията на т.н. "занаятчийско кафе“. В презентацията си той обясни тънкостите на технологията за печене на кафе, предпочитанията на италианците в зависимост от района в който живеят, а също така подчерта, че за Бонтади качеството на кафето е по-важно от количеството.

"Ние се опитваме да развиваме една традиция.“ заяви Марко Джовани, специалист в технологиите за приготвяне на кафе и кафени напитки. Лекторът разказа за начините на приготвяне през вековете и как са се променяли вкусовете на хората през годините. Присъстващите научиха историята на италианския барман - Джовани Гаджия, който през 1938 г. патентова кафе машина без пара, възвестявайки модерната еспресо епоха.

По-късно инж. Гаджия адаптира професионалната кафе машина за домашно ползване. Това носи световна популярност на марката, благодарение на която всеки може да приготви вкъщи еспресо така, както го прави бариста в кафетерията.

"За да пиете хубаво кафе са много важни не само качествения продукт, а и хората, човекът, който го приготвя", заяви Лука Факинели.

Лекторите останаха очаровани от топлия прием във висшето училище и от ползотворната дискусия, която се проведе след презентацията.

Ректорът проф. Моллов връчи почетен плакет на УХТ на г-жа Киара Петро, както и подаръци и цветя на останалите гости.

След презентацията всички присъстващи се насладиха на ароматно италианско кафе.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-UHT-Plovdiv-iznesoha-lekciya-za-kafeto-1476011
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.