Днес е Тодоровден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:44 / 11.03.2006Коментари ()1707
©
Църквата днес празнува едно чудо, което се е случило преди стотици, хиляди години. Чудо, което затвърждава убеждението на християните, че сам Бог направлява и пази вярата. Историята се случила с Цариградския архиепископ от 4 век, който сънувал светеца Теодор Тирон. Това станало 50 след като самият Теодор намерил мъченически смъртта си в защита на вярата. Той се явил на духовния водач, за да предупреди своите братя и сестри във Христа, да не ядат храни от пазара, защото Юлиян Отстъпник тайно заръчал на своите слуги да напръскат храните на тържището с кръв от езическо жертвено животно. Така владетелят на Византия искал да поругае християните, но плановете му останали безплодни. Просто християните изпълнили заръката на Теодор Тирон да ядат само варено жито с мед.

Кое е особеното според мен в тази история, погледната от позициите на човек от 21 век. Злодеят Юлиян е заклеймен с прозвището Отстъпник, защото преди да започне да възражда езичеството е бил възпитан в християнската вяра. След това обаче заповядва възстановяването на езическите капища и игри. Тръпки ме побиват като си помисля, че може би ние, съвременните българи, следваме пътя на Юлиан Остъпник. Въпреки че сме получили благодатта на християнското Кръщение, сякаш напук на своите православни предци, търсим да издигнем за свои модерни идоли омразата и езичеството.

Кое ми дава основание да говоря така? Ами помислете какво всъщност ще празнуваме днес - "конския Великден", празникът на конете и техните коняри. Дори има опасност да празнуваме конската опашка като символ на прабългарското езическо начало или възраждане. Няма лошо - бихте ми възразили.

Да са живи и здрави именниците Тодор и Тодорка! Съгласна съм - да им е честит празника! Не отричам, че народният обичай е важна част от българското ни самосъзнание. Но не е ли време и християнската ни памет да стане част от личния ни и обществен разум? Защото е прекрасно да си разказваме, че на Тодоровден рано сутринта жените омесват и изпичат обредни хлябове във форма на конче или подкова. Весело е да се вярва, че който последен получи от обредния хляб ще завъди крастави коне. Голяма атракция е да се наблюдават надбягванията с коне - така наречените кушии. Но колко измежду нас ще отидат на черква, за да станат част от Златоустовата Света Литургия? Колко от нас ще станат рано сутринта с благодарност и с молитва към Бога, че ни е запазил във вярата? Ето за тези прекрасни и не по-малко ведри мигове ви говоря. Когато, без да забравяме своите народни ритуали, следваме и пътя на Светеца Теодор Тирон, яхнал белия кон на победата над езичеството. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-e-Todorovden-14894
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.