Не е било допуснато влизане на вода от река Марица в помпмена станция Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:45 / 14.03.2006Коментари ()987
В следствие на обилните валежи през изминалите дни и интензивното снеготопене по високите планински върхове, вчера към 16 часа нивото на река Марица беше достигнало до критично ниво. Ето защо в 16 часа започна да функционира изградения щаб на Пловдивския ВиК оператор за бедствия и аварии под ръководството на инж. Петър Бояджиев – зам. управител.

На всички помпени станции нивото на водата се наблюдаваше през половин час. От 17.00 часа до 3 часа през нощта, работни групи подпомагаха дежурните диспечери и персонала на помпените станции Изток1, Изток2, Север, Юг (разположени по устието на р. Марица). В същото време екип от специалисти – инж. Михалков, инж. Чешмеджиев, проверяваше състоянието и сигурността на водоподаването по помпените станции. Работна група с р-л Красимир Щерев подсили дигата при помпена станция Изток 2. Към 12 часа през нощта работната група и техниката се оттегли на безопасно разстояние, поради излизането на р. Марица при Изток 2 до оградата на Помпената станция., а при Изток 1 реката заля част от брега и имаше опасност да залее помпа №10.

В пречиствателна станция екип под ръководството на инж. Галя Иванова следеше обстановката и от 22 до един часа бяха пуснати съоръжения (саваци), които помогнаха да се избегне влизането на вода от Марица в станцията.

Напрежението започна да затихва след 1 часа, когато Гражданска защита съобщи добрите вести че нивото на реката е спаднало с около 30 до 50 см. в Пазарджик.

В 4 часа тази сутрин обстановката беше напълно нормализирана, като благодарение на усилната работа на екипите включили се в кризисния щаб на Пловдивския ВиК оператор, Пловдив не остана без вода нито за минута.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ne-e-bilo-dopusnato-vlizane-na-voda-ot-reka-Marica-v-pompmena-stanciya-Plovdiv-14992
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.