Милиони левове на винарските изби блокирани
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 17.03.2006Коментари ()1105
©
Да се отложи с половин година лицензирането на винпромите като митнически складове, което трябваше да стане до 1 юли според новия Закон за акцизите, настояват собствениците на изби. Националната лозаро-винарска камара ще внесе до дни официално такова искане във финансовото министерство. Решението за това е взето на заседание на УС на камарата в пловдивския панаир, съобщиха негови членове.

Разделянето на площадките за производство на вино от тези за високоалхохолни напитки, коитo са акцизна стока, изисква немалки инвестиции, смята директорът на асеновградския винпром Йордан Стефанов. Според него и времето до 1 юли – 2 месеца и половина – е недостатъчно технологично за подобно отделяне.

Винарите предупреждават, че изискването да обезпечават с банкова гаранция от 10 до 30% от дължимия акциз на складираните за стареене дестилати ще блокира огромен финансов ресурс 2-3 месеца преди активната изкупна кампания. Винпромът в Пещера ще трябва да блокира около 4 млн лева за такова обезпечение – пари, достатъчни за изкупуването на 6 000 тона грозде, даде пример изпълнителният му директор Иван Папазов. Според него, ако не се отложи за края на годината влизането в сила на новите законови норми, избите няма да могат да си подсигурят достатъчно суровина наесен. Информацията е на Дарик радио.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Milioni-levove-na-vinarskite-izbi-blokirani-15071
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.