Думата на експертите: Пийте греяно вино за здраве | ||||||
| ||||||
Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино, пише Darik. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично. Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино? Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт. На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства. Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие. Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет. Канелата също така изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене. Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си. Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве. Британски учени същевременно предупреждават по празниците особено да се внимава с питиета като шери и портвайн. Те се отличават с много бързото им поглъщане от организма при сравнително високо съдържание на етанол - около 20 процента. Експертите не препоръчват и консумацията на уиски и други концентрати, тъй като те могат да причинят силно опиянение. Заради високия градус тези питиета бавно се резорбират в кръвоносната система, тъй като потискат работата на клетките на черния дроб. По този начин въздействието на концентратите е по-дълго. Специалистите отбелязват и опияняващия ефект на пенливите вина. Според тях е безсмислено да се редува алкохол с вода, за да се забави опиянението, тъй като това е безполезно при концентрати с алкохолно съдържание над 40 процента. |
Още по темата: | общо новини по темата: 342 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница |