Следи се нивото на всички водни басейни в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:03 / 18.03.2006Коментари ()1334
Министерство на околната среда и водите (МОСВ) продължава да наблюдава всички водни басейни в страната с повишено внимание.
От пресцентъра на МОСВ съобщиха, че на територията, контролирана от Басейнова дирекция /БД/-Плевен, днес е въведен в действие аварийният план за действие при критични ситуации за яз. “Бързина”, община Хайредин. Язовирът прелива с над 17 м3/сек. Отворен е основният изпускател – 1,5 м3/сек. Няма залети къщи от с. Ботево.
На територията на община Плевен язовирите са в състояние, което позволява поемането на по-нататъшно формирали се високи води и имат необходимия ретензионен обем. На територията на община Ловеч язовирите са в нормално състояние и няма критични ситуации.
На територията на Велико Търново по поречието на р. Янтра към момента няма опасност по набелязаните критични места.
В община Монтана продължават да преливат, но с намален дебит през преливните съоръжения 17 язовира – яз. “Липенска река”, с. Липен; яз. “Студен кладенец”, с. Стубел; яз. “Долна вода” и “Ягодник”, с. Студено буче; яз. “Бранов дол” – с. Долна Рикса; яз. “Липовец”, с. Николово; община Якимово - яз. “Илиевското”, с. Комощица и яз. “Вълков връх”, с. Комощица; яз. “Божоровец” - с. Дългоделци, “Козровец”- с. Д. Церовене и яз. “Пътна варианта” ,с. Д. Церовене община Медковец - яз. “Расово-2”, с. Расово, “Расово-1”, с. Расово; яз. “Гърговото”, с. Аспарухово и яз.“Дере Сливовик”, с. Сливовик и яз. Козровец”, с. Медковец; община Бойчиновци –яз.”Маданска бара”, с. Мадан. Язовир “Огоста” е със завирен обем 313,210 млн.куб.м. и ниво до преливен ръб 8.91м. Провеждането на високите води се извършва безаварийно.

Регистриран е застой на водните нива в реките в областите Враца, Монтана и Видин. Всички реки са в коритата си.

Язовирите, стопанисвани от “Напоителни системи” ЕАД в Русенска, в Разградска и в Търговищка област са с необходимия свободен ретензионен обем, което позволява при необходимост поемането на допълнителен обем водни маси.

В Черноморския басейнов район няма наводнени къщи от преливане на реките. Има обща тенденция за намаляване на оттока на реките и преливането на язовирите. Все още, обаче, има преливащи язовири. Яз. “Г.Трайков” /Цонево/ няма свободен обем и прелива с 4 м 3/сек, източва се с 50-60 м 3/сек. Яз. “Камчия” няма свободен обем и прелива с 27 м3/сек. Яз. “Ясна Поляна” няма свободен обем и прелива с 1,2 м3/сек. Яз. “Порой” и яз. “Съдинение” имат 50 процента свободен обем и не се изпускат към настоящия момент. Яз. “Ахелой” прелива с 1,5 м 3 /сек, има свободен обем 30 процента, не се изпуска към настоящия момент. Яз. “Тича” няма свободен обем и е започнал да прелива през тази нощ с 2 м 3/сек.Източва се с 20 м 3/сек.
На територията на БД-Благоевград нивото на р. Струма при Перник няма промяна, а при Бобошево понижаването е с 6 см. Нивото на р. Места при Момина кула е спаднало също с 6 см, а при Хаджидимово понижението е с 10 см. По данни на “Язовири и каскади”, “Напоителни системи”, общински и частни собственици, язовирите в регионите на БД-Благоевград са на 2/ 3 от обемите (под преливния ръб) и няма опасност от преливане.

На територията на БД-Пловдив през изминалото денонощие са регистрирани слаби валежи от дъжд из целия Източнобеломорски район около и под 3 литра на м2. Не се очаква да предизвикат проблеми. В момента валежите са спрели из целия регион. КПП “Капитан Андреево” е отворено от вчера и функционира нормално. Постепенно нивата на реките и язовирите се нормализират. Продължават аварийно-възстановителните работи в засегнатите райони. “Гражданска защита” и “Напоителни системи” наблюдават проблемните обекти. Аварийната група към БД –Пловдив е в готовност да реагира при необходимост.
В основата на стената на яз. “Тракиец” се е образувала малка земна маса като свлачище. По тази причина се е увеличило източването на язовира от 5 м3/сек. Опасност засега няма, наблюдава се от „Гражданска защита” и „Напоителни системи”. На отводнителния канал на язовира, от който се източва, също се е активизирало малко свлачище, което се наблюдава от “Гражданска защита” и “Напоителни системи” и те взимат адекватни мерки. Ако се активизира свлачището, може да залее няколко къщи в края на селото. Информацията е на агенция "Фокус".


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Sledi-se-nivoto-na-vsichki-vodni-baseini-v-stranata-15105
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.