Истинското сирене на пазара намалява | ||||||
| ||||||
Най-голямо е производството през август, септември и октомври, като на месец надхвърля 1200 тона. В същото време мандрите изкарват все по-малко истинско сирене от краве мляко. От началото на годината до октомври са произведени близо 63 000 тона, докато за същия период на 2021 г. – 67 643 тона. Най-много краве сирене е произведено през май тази година – над 7000 тона, но следващите месеци количеството намалява. Спад е отчетен и при добитото прясно мляко. Общо в страната са добити над 577 млн. литра, като 542 млн. литра е кравето мляко. От май насам обаче месечните количества намаляват, показват данните на земеделското министерство. Увеличава се производството на краве мляко за пиене с добавки, а това на заквасени млека намалява. По-малко масло излиза от мандрите, като за 10 месеца са произведени малко над 1000 тона. |