Пуснаха система за автоматична локомотивна сигнализация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 21.03.2006Коментари ()1328
©
Вчера в експлоатация бе пусната система за автоматична локомотивна сигнализация. Проектът за реализация на системата е финансиран по програма ФАР и е на стойност 10.15 млн. евро.

Системата за автоматична локомотивна сигнализация ще повиши надеждността и сигурността на движение на влаковете. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев на церемонията на Централна гара в Пловдив, на която присъства и генералният мениджър на изпълнителя на проекта - “Алкател” Алфред Файдер.

Новата система е внедрена в жп-участъка Пловдив - Стара Загора – Бургас. Към нея е приспособена и действащата в отсечката от София до Пловдив по стара шведска технология за автоматична сигнализация. Модерната технология за локомотивна сигнализация предупреждава за опасни ситуации по трасето, може да намалява скоростта и да активира аварийната спирачка, независимо от действията на машиниста, ако той не се е съобразил с предупреждението.

Системата се състои от “интелигентно” бордно оборудване на 130 локомотива, което възприема информация за 250 километра път, предавана от монтирани по определени негови точки индуктори и кодиращи устройства, каза министър Мутафчиев. Той призна, че вече има случаи на кражби на кабели от мрежата, свързваща пътното оборудване с локомотивните компютри.

До лятото ще започнат процедури за отдаването на големите жп-гари на концесия, съобщи още министър Мутафчиев. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Pusnaha-sistema-za-avtomatichna-lokomotivna-signalizaciya-15169
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.