Пловдив се разширява с 1422 декара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:00 / 29.03.2006Коментари ()3307
©
Пловдив ще разшири своята територия на запад с 1422 декара. Това ще стане с изработването на подробни устройствени планове, които ще вкарат в регулация Вилова зона и “Прослав – контактни територии”, съобщи кметицата на район “Западен” Маргарита Вакрилова на пресконференция вчера. Сега над 80% от имотите там са частни, но собствениците им не могат да ги използват пълноценно, тъй като имат статут на земеделски земи. Границите на града вече са тесни за неговото развитие и включването на нови територии ще реши част от този проблем, обясни г-жа Вакрилова.

Зоната “Прослав-контактни територии” обхваща терените между ул. “Белица”, ж.п.линията за София, помпена станция “Юг” и част от парк “Отдих и култура”, Околовръстния път, река Първенецка и първите блокове на Прослав. В нея са включени 892 декара, тя вече ще се нарича “Смирненски 4”. 530 декара е площта на Вилова зона, заключена между Коматевско шосе, глухата ж.п. линия след Коматевския възел и частни имоти на запад. Нейното ново име ще е “Смирненски 5”.
Двете зони, старият ж.к. “Смирненски”, новият “Смирненски 3” и новите жилищни постройки върху частни имоти ще оформят мегакомплекса “Смирненски 5”, обясни г-жа Вакрилова.

За разлика от “Тракия” в източната част на града той ще отговаря на най-съвременните изисквания за изграждане на жилищни зони, тъй като ще се създават “в пакет” и с обща визия за развитие на жилищата, инфраструктурата и зелената система, за която е отделен голям процент от общата площ, обясни г-жа Вакрилова. Новите територии ще бъдат по-добре озеленени от която и да е друга част на Пловдив, добави тя. В заданието за изработване на устройствени планове жилищното и промишленото строителство са добре балансирани, инфраструктурата се разработва с перспектива за десетки години напред, обръща се специално внимание на естетическото оформяне на цялата територия. Към изграждането на зоните за работа, живеене и отдих се подхожда комплексно, което е гаранция за хармоничното развитие на новите територии, подчерта г-жа Вакрилова.

С новите планове ще се отговори на големия инвестиционен интерес за изграждане на жилища, цехове за лека промишленост, складове и търговски комплекси, като ще се избегне хаотичното застрояване, поясни кметицата на “Западен”.

Във Вилова зона за жилищни квартали са предвидени североизточната и източната част, а за производствени мощности и складове - територията около Коматевско шосе. То ще бъде разширено с локални платна, ще се осигури транспортен достъп на имотите до тази основна пътна артерия.

В “Прослав – контактни територии” за жилищни райони са отредени северната и западната част; за производствени сгради, складове и търговски комплекси – край Пещерско шосе. Ще бъде изградена Южната тангента от кв. “Хр. Смирненски” до Пещерско шосе край ж.п.линията за София, за да се разтовари трафика по Пещерско шосе и да се свърже Централна гара със “Смирненски” и кв. “Прослав”. Предвидена е улица от Пещерско шосе до кв. “Прослав”, както и достъп до новорегулираните имоти край ж.п.линията за София.
Плановете са замислени така, че да осигурят удобен, безопасен и икономичен транспорт – нещо, което е особено важно и за новите жилищни квартали, и за промишлените обекти и складове. Особено внимание се обръща на достъпа на инвалиди.

Край Коматевско и Пещерско шосе ще се оформят промишлени сателити с цехове, складове и търговски комплекси, които ще направят района важен логистичен център. Така ще се осигурят нови работни места, без да се наруши комфорта в зоните за обитаване и отдих. Район “Западен” е предпочитан за живеене, тъй като няма замърсители и шум, ще се стремим да го запазим такъв, заяви г-жа Вакрилова.

Очаква се подобренията, които ще бъдат направени в цялостната жизнена среда, да вдигнат цените на имотите, включително на панелките, смятат експерти. В момента терените в “Западен” вървят по 100-120 евро на кв. м., земя край “Прослав” със сменен статут, но без регулация, се продава срещу 45 евро за кв. метър.

“Новите територии, които ще влязат в рамките на града, ще бъдат едно хармонично продължение на сегашния район “Западен”, но с по-модерен облик. Той ще покаже модела за цялостното обновяване на Пловдив”, заяви г-жа Вакрилова.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-se-razshiryava-s-1422-dekara-15412
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.