Бойко Борисов постави на Пловдив задача само с неизвестни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:19 / 10.04.2006Коментари ()1135
©
Евентуално включване на Столична община в изграждането на пловдивския завод за преработка на твърди битови отпадъци в Шишманци може да забави твърде много пусковия срок на инсталациите. Това опасение изрази в студиото на Дарик радио председателят на Комисията по общинска собственост и председател на групата на СДС в Общинския съвет Ангел Пописаков. Той посочи, че евентуално разширяване на капацитета на екозавода, което би направило възможно преработката на още 300 000 тона боклук от София, ще наложи нова оценка на въздействие на околната среда и ново проектиране. В такъв случай е изключено инсталациите да заработят през март догодина.

Трикратно увеление на капацитета ще означава и нови машини, а те вече са поръчани и дори са разкрити банковите акредитиви, коментираха и специалисти. Пописаков подчерта още, че ОбС на Пловдив не може да задължи община Раковски, на чиято територия се изгражда завода, да приеме и боклука на София. Според него главният проблем на София е не дали може да преработва боклука си в Шишманци, а къде да го складира в момента. Според юристи, преговорите между двете общини са безсмислени, защото акционерното участие на СОС би трябвало да се обсъжда с частния консорциум, който изгражда екозавода. Участието на Столична община като собственик не отменя задължението на кмета й да възложи чрез конкурс третирането на отпадъците, а Консорциум “Екологичен завод” не отговаря на условията, поставени от ОбС- София.

Комисията по общинска собственост в пловдивския ОбС отказа да даде мандат за преговори на кмета Иван Чомаков със столичния му колега Бойко Борисов. Повечето съветници прогнозират, че същия ще бъде и резултатът от гласуването на сесията в четвъртък, на която се очаква да присъстват Борисов, председателят на СОбС Владимир Кисьов, съветници от Раковски и жители на Шишманци. И според Пописаков мандат за преговори Чомаков – Борисов не бива да се дава с лека ръка. Столичният кмет ни постави задача само с неизвестни и без никакви фиксирани параметри, посочи той.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Boiko-Borisov-postavi-na-Plovdiv-zadacha-samo-s-neizvestni-15706
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.