Архитекти искат по-строг режим на застрояване в Родопите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:27 / 29.04.2006Коментари ()767
Презастрояването в Родопите ще прогони голяма част от туристите, алармираха архитекти и кметове на дискусия за проблемите на Родопския регион, организирана от Съюза на архитектите (САБ), предаде радио "Фокус" - Смолян. Според експертите, ако строежите не се ограничат, курортите в планината ще станат пренаселени като тези по Черноморието и след време ще се наложи да бъдат събаряни като в Испания. Архитектите поискаха нова устройствена схема за целия регион, върху която да се изгради нов план за цялостното развитие на Родопите. Той трябва да обозначава ясно териториите, където може да се строи и да се развива туризъм. Според експертите трябва да се стимулира развитието на селския, екологичния и опознавателния туризъм в съществуващите обекти, които са достатъчно на брой.

В момента повечето общини са с неактуализирани общи устройствени планове (ОУП). Съществува практиката те да бъдат променяни от подробните устройствени планове (ПУП), които се приемат от общините за конкретни обекти. "Страшното е, че въпросните ПУП-ове разрешават строеж на обекти върху малки зони, тъй като за тях не се прави оценка за въздействието върху околната среда, но така се разваля специфичният облик на района", коментира зам.-председателят на САБ арх. Тодор Булев.

Само за няколко години легловата база в Пампорово например е нарастнала 3 пъти. В момента курортът разполага с поне 15 хил. легла при заложени в общия устройствен план от 1999 г. около 5600. В Чепеларе пък има 78 обекта, които не са съобразени с общия устройствен план на града. Новият план на Родопите ще попречи на досегашното строене на парче, смятат архитектите. Според архитектите целият регион трябва да получи статут на защитена територия, както е при черноморските курорти, за да има по-строг режим на застрояване и по отношение на публичната инфраструктура, която ги обезпечава. "Така при строежа на пътища, канализации или пречиствателни станции ще се отчита, че съответната област е под закрила на държавата и строежът няма да се разрешава", обясни арх. Елисавета Куршумова. Кметът на Смолян Дора Янкова също призова за по-строга законова регламентация в това отношение, както и за повече средства за планиране на устройството на планинските територии.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Arhitekti-iskat-po-strog-rezhim-na-zastroyavane-v-Rodopite-16187
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.