"Адевърул": Отлагат България за 2008 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 01.05.2006Коментари ()1765
©
В проекта за доклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван на 16 май, ясно се препоръчва присъединяването на Румъния на 1 януари 2007 г. и отлагането на България за 2008 г. Това твърди румънският вестник “Адевърул”. Изданието се позовава на дипломатически източници от Брюксел.

Възможността за разделяне на двете кандидатки е предвидена в член 39 от присъединителния договор, като окончателното решение ще бъде взето от Съвета на Европейския съюз през юни или най-късно през есента, пише вестникът. България обаче притежава едно предимство в сравнение с Румъния - за отлагането на София е необходим консенсус в Съвета, докато Румъния може да бъде отложена с две трети от гласовете, припомня "Адевърул".

В края на миналата седмица румънският външен министър Михай Ръзван Унгуряну каза пред български журналисти в София, че Румъния не е била разделена от България, когато е изоставала с много в присъединителния процес и сега не е моментът за разделяне на двете държави, които заслужават да отидат заедно в европейското пространство.

Румънският вестник пише още, че докато европейските социалисти оказват натиск за навременното присъединяване на София и Букурещ, членовете на Европейската народна партия изпращат противоречиви сигнали. Ако Европейската комисия препоръча отлагането на България за 2008 г., единственият шанс на Румъния да се присъедини през 2007 г., е да поиска разделянето на двете страни, смята вестник "Адевърул". Информацията е на Дарик радио.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Adevurul-Otlagat-Bulgariya-za-2008-g-16213
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.