Дървената мафия сече законно?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 04.05.2006Коментари ()1243
©
396 фирми от Пазарджишко са закупили без търг половината от общо продадените през миналата година 300 хиляди кубически метра дървесина. Договорите са подписвани от директорите на местните лесничейства след пряко договаряне, разрешено с писма от Националното управление на горите. Това каза за Дарик радио началникът на Регионалното управление на горите в Пазарджик Мехмет Велият, оспорвайки твърденията в пресата, че лично той е подписал осем договора за изкупуване на дървесина без търг.

Едва 113 фирми са се явили официално на търгове за изкупуване на дървесина. Според източници на Дарик радио, пожелали анонимност, рушветът за продажба на дървесина без търг варира от 10 до 15 лева за кубически метър. Сред облагодетелстваните е и Ракитовската частна фирма “Ортаклар”ООД, със собственик Рамазан Сабахчи, която е получила без търг 4 хиляди кубически метра дърва, по данни от директора на управлението на горите в Пазарджик.

Схемата за облекчено изкупуване на дървен материал, на базата на пряко договаряне с местните лесничейства и разрешително от НУГ, е била покровителствана от Закона до 24 февруари тази година. От тогава писмата с резрешителни от Националното управление на горите са спрени и всичко се продава на търг чрез явно наддаване, каза още за Дарик радио Мехмет Велият.

По думите му сега в Пазарджишко се провеждат средно месечно по два търга за дървесината от Пазарджик, Велинград и Пещера.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Durvenata-mafiya-seche-zakonno-16262
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.