Стартират 60 пилотни проекта за подпомагане на общини с компютри, софтуер и консултантска помощ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 06.05.2006Коментари ()1101
Започва работата по 60 пилотни проекта за подпомагане на общини в цялата страна с компютри, софтуер и консултантска помощ. Това съобщи министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев на среща с областния управител на Плевен и всички кметове от областта. Целта е да се подобри обслужването на гражданите. Пет от общините в пилотната фаза от проекта на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) са на територията на област Плевен – Гулянци, Искър, Левски, Никопол и Пордим.

На срещата, която се проведе в сградата на община Кнежа, министър Василев каза още, че МДААР ще осигури на всички общини и областни управи в страната по два електронни подписа, както и нова, модерна техника на администрациите, в които тя е най-необходима.

През тази година ще бъде въведен и софтуерът за управление на човешките ресурси в държавната администрация, благодарение на който за кратко време ще могат да се правят различни справки за състоянието и числеността на администрацията, за възрастовата структура, образованието на служителите и т. н. На срещата с кметовете министър Василев подчерта заслугата на МДААР за спирането на седем регулаторни режима и решимостта на министерството да продължи работата по облекчаване на съществуващите лицензионни, разрешителни и регистрационни режими. Министър Николай Василев акцентира и върху мащабните обучения по информационни технологии и чужди езици, които министерството организира за служителите в администрацията.

На срещата кметовете посочиха докъде са стигнали с въвеждането на електронни услуги и какво са свършили до момента в подобряването на обслужването на гражданите и бизнеса, както и какво им предстои в тази насока.

Министър Николай Василев посети и Центъра за обслужване на гражданите в общината, който работи на принципа "на едно гише". Служителите на центъра демонстрираха новоизградената система за комуникация по електронен път между отделните кметства в общината.

Министър Василев се подписа в Почетната книга на Кнежа, а кметът на общината Симеон Шарабански му връчи почетен плакет в знак на благодарност за съдействието и инициативите, които МДААР осъществява за развитието на общината.

По-късно днес Николай Василев посети град Никопол, където на място се запозна с последиците от прииждането на река Дунав.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Startirat-60-pilotni-proekta-za-podpomagane-na-obshtini-s-kompyutri-softuer-i-konsultantska-pomosht-16304
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.