Приватизират Панаира?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:49 / 08.05.2006Коментари ()1419
©
Приватизацията на Пловдивския панаир е на дневен ред, но държавата ще запази собствеността си върху мажоритарния пакет от националния изложбен център. Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на 26-я Международен пролетен панаир на потребителски стоки и технологии в Пловдив, открит от премиера Сергей Станишев.

“30- процентният ръст на българския износ, регистриран през февруари тази година спрямо началото на 2005-та, започна от територията на пловдивския панаир”, заяви министър Овчаров. Приветствайки 1257- те участници в пролетното изложение, премиерът Станишев припомни, че за миналата година експортът на страната е 18 и половина милиарда лева.

„Назрял е моментът за преструктуриране на Панаира и за участие в него на пловдивската община и на свежи частни капитали”, каза в Пловдив министър Овчаров. Изненадващото изявление дойде само месец и половина след собствената му декларация по време на „Винария”, че въпросът за приватизацията не е актуален.

Министърът на икономиката и енергетиката обаче обяви термина „приватизация” за неточен с мотив, че категоричното становище на министерството е мажорният пакет от националния изложбен център ще остане държавна собственост.

Ще разберете съвсем скоро – така Румен Овчаров отговори на въпрос на Дарик по каква схема ще стане влизането на частни капитали в националния панаир.

Припомням, че вариантите са три:

- чрез продажба на миноритарен пакет на борсата

- чрез увеличение на капитала

- или чрез строитлството на нови палати от частни инвеститори.

По информация на Дарик министър Овчаров е привърженик на последния вариант. Каквато и схема за раздържавяване на бъде избрана, парламентът ще трябва да гласува изваждане на Пловдивския панаир от забранителния списък за продажба. Информацията е на Дарик радио.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Privatizirat-Panaira-16350
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.