Затварят още 4 мандри
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:23 / 11.05.2006Коментари ()1164
Нови 4 мандри в страната са предложени за затваряне от ДВСК при проверките, започнали миналия понеделник. Това съобщи пред Националната конференция на млекопреработвателите в Пловдив директорът на ДВСК Венцеслава Тасева. Този път нарочените за най-тежката санкция са мандри от т. нар. първа категория, които са отговаряли на европейските стандарти за хигиена, но са занижили прилагането на нормите. Проверките на мандрите първа категория ще приключат в петък. Д-р Тасева припомни, че към края на януари затворените мандри са били 60, а към 1 май контролните органи са запечатали още 27.

“Извън контрола на ДВСК остават такива съществени неща като качеството на продукцията”, заяви пред конференцията проф. Ангел Кожев, който има 50 години стаж в млечната промишленост. Според него инспекторите са стриктни цитирам – при оглеждането на ъглите за паяжинки - но в същото време 1/3 от кравите са вън от обсега на изследванията за туберкулоза и бруцелоза.

От утре тръгват проверки и на изкупвачите на мляко, съобщи директорът на дирекция “Животновъдство” в Министерство на земеделието и горите Цветан Димитров.

До края на юни на сайта на министерството ще бъде качен списъка на одобрените изупвачи, с които фермерите трябва да сключат договори, за да получат млечна квота.

Преработвателите се оплакаха от многобройни противоречия между старите и новите нормативни документи. Информацията е на Дарик радио.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Zatvaryat-oshte-4-mandri-16408
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.