Чомаков възмутен от обвиненията по негов адрес
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:42 / 12.05.2006Коментари ()1668
Кметът на Пловдив доктор Иван Чомаков излезе с писмо по повод отправените към него обвинения:

Изразявам категоричното си възмущение от изказването, което евродепутатът г-жа Елс де Гроен е направила пред българския вестник “Труд” при внасянето в прокуратурата на сигнали за нарушения на екозаконодетелството. От статията на вестник “Труд” от 12.05.2006 г., 5 стр. - “Евродепутатка даде Чомаков на прокурор”, се информирах, че въпросната евродепутат Елс де Гроен е подала сигнал срещу мен в прокуратурата за злоупотреби със завишена такса смет. Тя е цитирана със следното изказване за мен: “Това не е най-големият случай, но е вид корупция. Не помня точно колко пари е спечелил, но краде от пловдивчани.”

Това изказване е абсолютна неистина и обида както към личността ми, така и към институцията, която представлявам. За мен остава неизвестна целта на самото й действие и на нейните думи. То обаче със сигурност показва непознаване от страна на евродепутата на законодателството в Република България, в случая на Закона за местно самоуправление и местна администрация, а също нарушава чл. 6 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Такса смет, според българските закони, се определя и приема чрез гласуване на заседание на местния законодателен орган, а именно Общинския съвет. Кметовете в България нямат правомощията да определят такса смет. В този смисъл изказването на г-жа Елс де Гроен е невярно и може да бъде прието като опит за намеса и политизиране на българското обществено мнение. Това е прецедент в българския демократичен живот. Същевременно тези действия се превръщат в тест за това до колко активно работи българската съдебна система.

Като Кмет на Община Пловдив и член на Страсбургския клуб се стремя не само стриктно да спазвам законодателството на България, но и да вземам решения, които са съобразени, доколкото това е в правомощията на местната изпълнителна власт, с изискванията към държавата ни от страна на Европейския съюз. Не мога обаче да допусна, особено от страна на един евродепутат, да бъде манипулирано общественото мнение в страната ни чрез изказвания, които показват непознаване на законите на държавата ни и могат да се тълкуват като опит за намеса във вътрешната ни политика.

Осланяйки се на изключителния авторитет, с който се ползвате, вярвам че ще спомогнете за това евродепутатите, посещаващи страната ни, не само да дават съвети, но и по-сериозно да се запознаят с нашето законодателство и да се стремят да не манипулират, умишлено или не, българското обществено мнение. В този смисъл смятам също, че българските медии са призвани да защитават България и да не позволяват да бъдат превръщани в средство за отразяване на действия и думи, накърняващи държавата ни и нашето законодателство.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Chomakov-vuzmuten-ot-obvineniyata-po-negov-adres-16457
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.