Нумизмати ще пишат протестни жалби до европейски посолства за действията на полицията в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 15.05.2006Коментари ()1045
Нумизмати от Пловдив протестираха срещу незаконната, според тях, полицейска акция, проведена на 7 май тази година. При акцията от колекционери бяха иззети 367 антични предмета и 226 антични монети

Според общинския съветник Димитър Костов, предметите са иззети с непрофесионално оформен протокол за доброволно предаване, а акцията е извършена без да се покаже прокурорско или съдебно разрешение.
На пресконференция в Пловдив общинският съветник Димитър Костов изложи мерките, които нумизматите смятат да вземат във връзка с полицейската акция:
1. Протестна декларация в Общински съвет – Пловдив с цел осъждане на полицейския произвол и насилие.
2. Внасяне на парламентарно питане в Народното събрание до пловдивските депутати.
3. Внасяне на клубна жалба във Върховна касационна прокуратура (ВКП) и на индивидуални жалби на ограбени колекционери и гости на клуба.
4. Протестна декларация до председателя на Народното събрание, президента, премиера, главния прокурор, министъра на културата и до посолствата на държавите от ЕС.
5. В ход е подготовка на национални стачни действия срещу противокоституционния закон и полицейския произвол.
6. Ще настояваме за незабавна отмяна на Наредбата за принудителна регистрация на частните колекции.
7. Ще настояваме да се допусне контактна група за участие в изготвянето на новия закон за културното наследство от членове на нумизматичните клубове.
8. Ще настояваме за спазване на Конституцията в частта и за неприкосновеност и свещеност на частната собственост, с искане в новия закон да залегне като отделен член всичко намерено в частен имот принадлежи на собственика в т. ч. и паметници на културата.
9. Искаме в новия закон да залегне процентно възнаграждение от реалната стойност на намерения паметник на културата за откривателя в общински и държавни собствености.
Георги Харалабмиев – председател на Съюза на нумизматичните дружества в България, се обърна към МВР с думите:
“Нумизматиката е наука и дял от историята. Иманярите трябва да бъдат търсени на полето и по могилите, а не в нумизматичните дружества. Ние сме колекционери. Полицията вместо да спазва законите, ги нарушава. Призовавам РДВР да върне монетите!”. Информацията е на Агенция "Фокус".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Numizmati-shte-pishat-protestni-zhalbi-do-evropeiski-posolstva-za-deistviyata-na-policiyata-v-Plovdiv-16492
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.