Турските спецслужби спонсорирали партията на Кунгюн?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:17 / 23.05.2006Коментари ()994
©
Националното турско обединение, което бе учредено на Бузлуджа тази неделя, се спонсорира от турските специални служби, заявиха пред Дарик радио източници пожелали анонимност. Според тях това не е първата организация, която иска да развива дейност в България в защита на чужди интереси.

Лидерът на новоучредената партия Кунгюн трябва да бъде подведен под наказателна отговорност заради сепаратистките си възгледи, заяви пред Дарик депутатът от Атака Павел Шопов.

Българският съд не трябва да регистрира организации, които са противоконституционни, алармираха и от пловдивската организация на ВМРО във връзка с очакванията Националното турско обединение, учредено вчера на Бузлуджа, да подаде документи за регистрация в Пловдивския окръжен съд до края седмицата.

Ако има информация, че хората на Кунгюн развиват противодържавна дейност, данните ще бъдат предадени на Софийската градска прокуратура, заяви Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

Демонополизиране на турската общност, противодействие на националистическите формации и отстояване на искането Република България да подпише Хартата за малцинствените и регионални езици на Съвета на Европа, ще бъдат основните цели на Националното турско обединение, това заяви в интервю за Дарик лидерът на новоучредената организация Мендерес Кунгюн.

Той отрече членовете на организацията да имат сепаратистки възгледи, както и твърденията, че учредяването и дейността й се финансират от турските специални служби.

По думите на Кунгюн основната причина за създаване на НТО е, че турският етнос в България се чувства застрашен.

В отговор на изявленията, че организацията е противоконституционна и противозаконна, той заяви, че не възнамерява да провокира правосъдната система и всички документи по регистрацията ще бъдат перфектно подготвени от видни юристи.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Turskite-specsluzhbi-sponsorirali-partiyata-na-Kungyun-16700
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.