“Балкански експрес" пристигна в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:03 / 04.07.2010Коментари ()6138
© БНТ
Специален влак, наречен "Балкански експрес", ще обиколи 9 държави от региона по проект на обществената турска телевизия ТРТ.

Турските журналисти ще правят преки включвания от всяко място, на което експресът спира и така ще представят културните и исторически забележителности на отделните държави. Първата спирка на влака у нас е Пловдив, от където ще е и първото българско пряко предаване.

Едно 50-дневно пътуване с влак, което ще търси какво свързва балканските народи - това е идеята на предаването "Балкански експрес" на турската телевизия. В 37 преки включвания водещите ще покажат историческите забележителности, местната култура и съвременния облик на най-големите балкански градове.

Йълдъръм Ескиджи - продуцент на предаването "Балкански експрес" - "Идеята ни е да се видят добрите взаимоотношения между балканските народи, ще покажем и историческите места и културното ни наследство. И така се надяваме, че ще преодолеем различията и ще погледем заедно към бъдещето на целия балкански регион."

От ТРТ са убедени, че проектът им ще помогне за изчезването на различията между балканските народи.

Мехмет Башар - водещ на предаването "Балкански експрес" - "Балканските народи сме близки, имаме много общо помежду си. Точно това е целта на проекта - да изгради мостове на приятелството между балканските народи и да си помогнем да преодолеем различията, като си спомним това, което ни свързва."

Гост на първото българско предаване "Балкански експрес" ще е областният управител на Пловдив Иван Тотев. Водещите на предаването ще покажат и много от туристическите забележителности - Старият град, Джумаята, тепетата.

Букет Гюлер - водещ на предаването "Балкански експрес" - "Историческо и съвременно се преплитат тук по уникален начин..."

След Пловдив, балканският експрес заминава за София и Русе. От там композицията тръгва към Румъния, а след това ще потегли за Сърбия, Унгария, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Гърция. Влакът ще се върне обратно в Анкара на 20 август.

Източник: БНТ



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Balkanski-ekspres-pristigna-v-Plovdiv-174971
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.