Глухо момиче осъди Медицинския университет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:34 / 14.07.2006Коментари ()1252
Върховният административен съд отмени забранителния списък за кандидатстване на Медицинския университет в Пловдив. ВАС уважи жалбата на Мариела Янакиева, която страда от тежка форма на глухота, но е завършила отлично елитна пловдивска гимназия и медицински колеж. Владее брайлово писмо и не желае да става хирург, мечтата й е да си направи собствена зъботехническа лаборатория.

Тя подава документи за кандидастване през 2005 година, но от Медицинския университет отказват да ги приемат, с мотива, че заболяването й влиза в списъка със 17 заболявания и увреждания, които не позволяват на кандидата да бъде допуснат до изпит и до обучение.

Жалбата на Мариела бе отхвърлена от състав на Пловдивския окръжен съд, но съдиите от Върховния административен уважиха искането й.

Съгласно решението на ВАС вече отпадат ограниченията за страдащи от глухота да кандидатстват. До сега се кандидат студенти в подобно неравностойно положение бяха дискриминирани заради здравословно си състояние. Информацията е на Дарик радио.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Gluho-momiche-osudi-Medicinskiya-universitet-17788
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.