Без здравни ограничения за студенти по медицина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 17.07.2006Коментари ()1242
©
Върховният административен съд отмени като антиконституционен списъка от 17 заболявания и увреждания, с които бе забранено да се кандидатства в Медицинския университет в Пловдив. Решението бе предизвикано от жалбата на пловдивчанката Мариела Янакиева. След прекаран двустранен слухов неврит тя страда от тежка форма на глухота. Въпреки че има отлична диплома от езикова гимназия и медицинския колеж, заради заболяването си Мариела не е допусната до кандидатстудентските изпити през 2005 г. по специалността „Здравни грижи".

Янакиева оспорва отказа на университета пред окръжния съд в Пловдив. Магистратите отхвърлят жалбата й, защото смятат, че в случая не се касае за дискриминация, а до съобразяване с обективните изисквания за упражняването на дадена професия. След завършването на висше образование по специалността "Здравни грижи" студентите придобиват професионална квалификация "Ръководител на здравните грижи и преподавател по практика в медицински колеж". Окръжният съд приема, че със своето заболяване Мариела Янакиева не би могла да упражнява такава професия.

ВАС отменя като неправилно решението на съда, както и правилника за прием на студенти във вуза. Върховните съдии приемат, че този правилник противоречи на конституцията и поредица закони и конвенции. Решението може да се обжалва.

Това не е първият скандал с налагане на здравни ограничения при прием в университет. Голям шум се вдигна още през 1999 г., когато се оказа, че МОН е направило списък със 79 заболявания, непрепоръчителни за кандидатстване. Вузовете бойкотираха списъка след обвинения в дискриминация, но част от тях продължиха да спазват определени здравни ограничения. Впоследствие повечето университети оставиха преценката на самите кандидат-студенти. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Bez-zdravni-ogranicheniya-za-studenti-po-medicina-17832
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.