Призив: Бъдете внимателни и пазете горите от пожари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:46 / 21.07.2010Коментари ()1495
© Plovdiv24.bg
Летните температури създават благоприятни условия за планински туризъм - посещения и разходки в горите. Дърводобива, пчеларството и други стопански дейности са условия, които могат да доведат до възникване на пожари в горите и поземлените имоти, граничещи с тях. Наред с това, засушаването и високите дневни температури рязко повишават пожарната опасност в горите.

Често от небрежност при палене огън на открито, хвърляне на незагасена цигара и кибритени клечки се запалват сухите треви, а от там идва и опасността от бързото разпространение на пожари в горския и селскостопанския фонд.

"Пожарна безопасност и спасяване" съветва всички граждани да бъдат изключително внимателни и да спазват следните правила и забрани:
- не палете огън в горите;
- не изгаряйте сухи треви и отпадъци при почистването на селскостопански имоти, слогове и стърнища;
- не изхвърляйте незагасени цигари и кибритени клечки, включително и от превозни средства, покрай суха растителност;
- не позволявайте на децата да играят с кибрит, запалки и други огнеизточници;
- огън може да се пали само на разрешените и обозначени за това места. Огънят трябва задължително да се загаси с вода или да се засипе с пръст, преди да си тръгнете.

За предизвикан пожар от човешка небрежност или по невнимание се носи административно-наказателна отговорност, а при пожар с нанесени значителни материални щети се носи отговорност съгласно Наказателния кодекс.
За опазването на горите и недопускане на пожари в тях, особено важно е спазването на по-горе споменатите правила.
За бързото ликвидиране на пожарите и ограничаване на щетите е необходимо своевременно сигнализиране на спешните телефони 112 и 160.

Граждани, бъдете внимателни и пазете горите от пожари!


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Priziv-Budete-vnimatelni-i-pazete-gorite-ot-pozhari-178895
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.